Essentiële olie kan wonden sneller helpen genezen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Onderzoekers van de Universiteit van Indiana hebben ontdekt dat een chemische verbinding die in essentiële oliën wordt aangetroffen, het genezingsproces verbetert wanneer zij plaatselijk wordt aangebracht op een huidwond. Een bevinding die zou kunnen leiden tot verbeterde behandelingen voor huidverwondingen bij de mens.

Essentiële olie kan de genezing van wonden versnellen

olieEssentiële oliën zijn natuurlijke, geconcentreerde oliën die uit planten worden gewonnen. Het gebruik ervan door de mens gaat terug tot het oude Egypte, maar de geuroliën hebben de laatste jaren een opleving in populariteit gekend.

Hoewel essentiële oliën meestal worden geassocieerd met aromatherapie, blijkt uit onderzoek dat geneesmiddelen op basis van etherische oliën ook kunnen helpen bij de genezing van huidwonden wanneer ze plaatselijk worden aangebracht. Het komt allemaal neer op een bepaalde stof in sommige van de oliën, die ontstekingen vermindert.

Chemische verbinding in essentiële oliën verbetert wondgenezing

olieWetenschappers meldden dat huidweefsel behandeld met de chemische verbinding bekend als beta-carofylleen een verhoogde celgroei en celmigratie vertoonde die cruciaal zijn voor wondgenezing. Ze zagen ook een verhoogde genexpressie van haarfollikelstamcellen in het behandelde weefsel. Beta-carofylleen wordt onder andere  aangetroffen in de oliën van natuurlijke planten als lavendel, rozemarijn en ylang ylang, evenals in verschillende kruiden en specerijen zoals zwarte peper. 

De veranderde genexpressie wijst niet alleen op een betere wondgenezing, maar ook op de mogelijkheid van minder littekenvorming en een vollediger herstel.

***

 

Note van de redactie: 

Deze informatie is bedoeld om je op weg te helpen… zodat je zelf meer onderzoek kunt doen… een beetje dieper graven en vinden wat voor jou werkt. Dit artikel is alleen voor educatieve doeleinden. Heb je klachten, een ziekte of een medische aandoening? Vraag advies bij een (holistische) huisarts of een ander medisch specialist. 

Bron: Global Heart 


Je kunt ook interesse hebben in:

8 manieren om avocado-olie te gebruiken in je huidverzorgingsroutine

Eucalyptusolie maken

Translate »