Van tegenslagen word je écht sterker

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zei het al: ‘What doesn’t kill you makes you stronger’. En hij had gelijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er een verband is tussen falen en toekomstig succes.

Tegenslagen maakt sterker

De onderzoekers van de Northwestern University keken naar beginnende wetenschappers wiens onderzoeksvoorstel nét werd afgewezen waardoor ze geen subsidie kregen versus wetenschappers die net wel het geldbedrag in de wacht sleepten. In tegenstelling tot wat de onderzoekers verwachtten, bleek falen vroeg in de carrière te leiden tot groter succes op de lange termijn.

“Degenen die na te hebben gefaald doorzetten en verder gingen presteerden gemiddeld veel beter op de lange termijn. Dat wijst erop dat inderdaad geldt dat mensen juist sterker worden van tegenslag,” vertelt hoofdonderzoeker Yang Wang.

“Het feit dat de groep die het onderzoeksgeld misliep meer papers publiceerde in de tien jaar erna is extra opmerkelijk, omdat ze in tegenstelling tot de andere groep helemaal geen geld hadden om onderzoek te doen,” zegt onderzoeker Benjamin Jones.

Na vergeefs allerlei mogelijke verklaringen te hebben getest, komen de onderzoekers tot de conclusie dat mogelijk moeilijk meetbare factoren als vastberadenheid en ‘leren van je fouten’ een rol spelen.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Kalm omgaan met tegenslagen – zo doe ik het

Stress voor succes; Zo voorkom je de angst om te falen

Translate »