Studie bewijst: gewone pijnstillers beïnvloeden je emoties

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Pas op met gewone pijnstillers als ibuprofen of paracetamol. Ze lijken enkel fysieke kwaaltjes te verminderen, maar kunnen ook onze gedachten en emoties beïnvloeden, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Californië.

Gek genoeg, was er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Zo hadden vrouwen die ibuprofen innamen minder last van vervelende emotionele ervaringen dan vrouwen die een placebo kregen, terwijl de pijnstillers de emoties bij mannen juist versterkten. Bij vrouwen zouden de pijnstillers dus hulp kunnen bieden bij emotionele pijn.

Maar weet wel: de pijnstillers lijken ook empathische gevoelens te verminderen. Zowel mannen als vrouwen voelden na een dosis paracetamol minder medelijden en vertoonden minder stress toen ze lazen over een persoon die fysieke of emotionele pijn leed. Ook reageerden ze minder extreem op aangename of onaangename foto’s dan mensen die placebo’s kregen. Tenslotte bleken ze meer kleine foutjes te maken bij de verwerking van informatie.

“We vinden de vaststellingen op veel vlakken alarmerend,” zegt assistent-professor Kyle Ratner van de Universiteit van Californië in Santa Barbara. “Consumenten nemen aan dat een vrij te verkrijgen pijnstiller hun fysieke symptomen zal verlichten, maar ze verwachten geen bredere psychologische effecten.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

(Video) Exploring the placebo effect vs. the no-cebo effect

Dit gebeurt er met je lichaam als je ADHD-medicijnen gebruikt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »