Google stelt diagnose en geeft advies over behandeling

(Welingelichte Kringen | ) Worden artsen overbodig? Als Google in staat is om aan te geven wat je markeert, zul je ze in ieder geval minder vaak nodig hebben.

Binnenkort zullen de symptomen die je invoert in de zoekmachine worden gekoppeld aan mogelijke oorzaken. Op basis daarvan wordt een diagnose gesteld, behandelingsmogelijkheden voorgesteld en adviezen voor zelfmedicatie gegeven. Ook wordt op de ‘medische kaart’ aangegeven of het nodig is om een arts te consulteren. De inhoud van deze medische kaarten werd ontworpen in samenwerking met artsen van de Harvard Medical School en de Mayo Clinic.

“Ongeveer 1% van de Google zoekopdrachten gaat over medische klachten”, zegt Google. Maar de gezondheid gerelateerde content is vaak moeilijk te begrijpen en mensen met milde symptomen kunnen onnodig schrikken van wat ze mogelijk zouden kunnen hebben.

De Google-diagnose zou ook gebruikt kunnen worden om het risico op een beroerte, hart- en vaatziekten of kanker te voorspellen. Daarbij zou je zoekgeschiedenis over levensstijlfactoren en voedingsgewoonten meegenomen kunnen worden, bv. of je vaker zoekt naar sportscholen in de buurt of meer naar informatie over fast food restaurants.

Verder kan de zoekmachine helpen om epidemieën te voorkomen. Als steeds meer mensen uit eenzelfde regio dezelfde symptomen van een infectieziekte invoeren, kan dat wijzen op het ontstaan van een epidemie.

De service zal voorlopig alleen in het Engels in de VS beschikbaar zijn. Maar uiteindelijk zal het worden toegepast in verschillende landen.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »