Hoe humor je relatie kan veranderen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Gevoel voor humor blijkt meer dan een aantrekkelijke eigenschap. Grappig zijn maakt je innemend voor je partner, vooral als je een man bent. Maar als het flirten voorbij is, en je bent in een romantische relatie, welke rol speelt humor dan?

Humor en relatie

In een studie, uitgevoerd met 3.000 paren uit vijf landen, bleken zowel mannen als vrouwen gelukkiger te zijn met een humoristische partner.

Dating-paren kunnen positieve humor (om je date op te vrolijken)  gebruiken als  bijdrage aan de relatietevredenheid. Aan de andere kant, agressieve humor (plagen en grapjes maken over- of belachelijk maken van je partner) hebben het tegenovergestelde effect. Voor langdurige relaties, zoals in huwelijken, delen paren over het algemeen een vergelijkbaar gevoel voor humor. Misschien niet verrassend, uit onderzoek blijkt ook dat paren met minder kinderen meer lachen, in vergelijking met paren met meerdere kinderen.

Humor en conflictoplossing

Maar wat gebeurt er als dingen niet zo goed gaan? Humor is een geweldige ijsbreker en een sociaal glijmiddel, maar kan het ook helpen bij het oplossen van conflicten in huwelijken? In één onderzoek observeerden onderzoekers 60 pasgetrouwde stellen toen ze een probleem in hun huwelijk bespraken. Deze paren werden 18 maanden gevolgd  en de uitkomst was tamelijk verrassend. Want hoe meer de echtgenoot humor gebruikte, bij stellen die een hoge mate van stress rapporteerden, des te groter werd de kans op scheiding. Echter humor door een vrouw zorgde voor meer stabiliteit in het huwelijk. Maar alleen als de humor leidde tot een afname van de hartslag van hun echtgenoot. Met andere woorden, als de humor de echtgenoten kalmeert, kan het gunstig zijn voor hun huwelijk.

Mannen en vrouwen gebruiken humor doorgaans niet met dezelfde functie. Mannen maken eerder gebruik van humor ter afleiding van het omgaan met problemen in de relatie, of in een poging hun eigen angst te verminderen. Vrouwen anderzijds, gebruiken vaker humor om een meer ontspannen sfeer te creëren die verzoening kan vergemakkelijken.

Niet lachen of juist wel

Er veel onderzoek gedaan naar de onderwerpen gelotofobie (de angst om te worden uitgelachen), gelotofilie (de vreugde om te worden uitgelachen) en katagelasticisme (de vreugde om anderen uit te lachen). Is een van deze neigingen van invloed was op de relatietevredenheid? Je zou verwachten dat een persoon die graag lacht, een goede match zou zijn met een partner die graag lacht om anderen, en dit is inderdaad de uitkomst na onderzoek.

Mensen die hoog scoorden op gelotofobie hadden de laagste tevredenheid in hun relaties en voelden zich minder lichamelijk aantrekkelijk en minder seksueel tevreden, vergeleken met lage gelotofobieën. Dit is logisch, om een echt intieme relatie met iemand te kunnen ervaren is het nodig dat je je open kunt stellen en kwetsbaar durft te zijn. Iemand die bang is om te worden veroordeeld en uitgelachen zal zich bij intimiteit ongemakkelijk voelen.

Bij mannen met een gelotrofobe partner bleek dat hun eigen seksuele bevrediging in de relaties verminderde, waarschijnlijk omdat de onzekerheden van hun partner hen minder aantrekkelijk maken.

Humor en seks

Vrouwen met humoristische partners genieten van meer en sterkere orgasmes in vergelijking met vrouwen met minder grappige partners. Vrouwen met grappiger partners startten ook vaker seks en hadden meer seks in het algemeen. Dergelijke effecten zijn niet gevonden bij vrouwen met een hogere humorproductie, misschien omdat het minder inspanning vergt om de seksuele verlangens van mannen te bevredigen.

Hoe dan ook, positieve humor heeft een gunstige invloed in een relatie.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Je stress weglachen … werkt dat echt?

Seksistische mannen hebben vaker psychische problemen

Translate »