MilieuNatuur & DierenOnderzoekWetenschap

Insecten laten DNA-sporen achter op de bloemen die ze bezoeken

(Global Heart | Esther Haasnoot) Onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken hebben ontdekt dat insecten kleine DNA-sporen achterlaten op de bloemen die ze bezoeken.

Bloemen als DNA-verzamelaars

DNA komt waarschijnlijk veel vaker voor  in het milieu dan je aanvankelijk zou denken. Bloemrijke graslandhabitats zoals weiden worden meestal bezocht door honderden soorten insecten zoals bijen, vlinders, vliegen en kevers, die voedsel verzamelen uit de bloemen. Het kan echter heel moeilijk zijn om bij te houden welke insectensoorten welke bloemen bezoeken.

Universitair hoofddocent Philip Francis Thomsen en postdoc Eva Egelyng Sigsgaard van de afdeling Bioscience van de Aarhus University hebben eDNA-analyses (omgevings DNA-analyses) uitgevoerd, van 50 bloemen van zeven verschillende plantensoorten. De onderzoekers wilden testen of eDNA uit bloemen kan onthullen welke insecten de bloemen bezoeken.

Efficiënte monitoring van onze insectenfauna

Door DNA-handtekeningen op bloembladen te analyseren, kunnen wetenschappers makkelijker de bewegingen en voedingspatronen van kwetsbare bestuivers zoals bijen en vlinders volgen en de relaties tussen planten en insecten vaststellen.

De wetenschappers waren behoorlijk verrast door de analyses, waaruit bleek dat de bloemen werden bezocht door minstens 135 verschillende soorten vlinders, spinnen, bijen, motten, vliegen, kevers, bladluizen, enz.

De bloemen functioneren daarom als passieve DNA-verzamelaars die gegevens opslaan over elk bloembezoekend insect. Deze nieuwe ontdekking werd gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Ecology and Evolution.

Nieuwe mogelijkheden in het beheer van bedreigde diersoorten

Deze onlangs ontwikkelde eDNA-methode opent volledig nieuwe mogelijkheden om de interacties tussen specifieke planten en insecten te bestuderen. Onder andere in de wijze van documenteren van onbekende insect-plant-interacties, het bijhouden van bedreigde bestuivers, zoals wilde bijen en vlinders, evenals bij het beheer van ongewenste plaagsoorten. De opgedane kennis kan binnen veel onderzoeksgebieden worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij onderzoek naar ongediertebestrijding.

De nieuwe methode biedt ook perspectieven in het beheer van bedreigde diersoorten, wat een urgente taak is omdat veel insecten soorten worden bedreigd. Zo zijn de populaties van verschillende wilde bijen en vlinders de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald of zelfs lokaal uitgestorven.

“De eDNA-methode kan een uitgebreid overzicht bieden van de insecten die betrokken zijn bij de bestuiving van verschillende planten. Eerder lag de focus bijna uitsluitend op bijen, vlinders en zweefvliegen, maar we hebben DNA gevonden van een breed scala van andere insecten zoals motten en kevers die in feite ook belangrijke bestuivers kunnen zijn “, aldus Philip Francis Thomsen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Studie: Bijen kunnen eenvoudige sommen maken

Dramatische afname aantal orang-oetans op Borneo