Is sociale verbinding de weg naar geluk?

(Global Heart | Esther Haasnoot) Wil je gelukkig zijn? Een nieuwe studie suggereert dat sociale verbinding de weg naar geluk is.

In een recente enquêtes kregen 1.200 Duitsers de vraag gesteld “Wat zijn jouw persoonlijke strategieën voor geluk?” In de enquêtes konden deelnemers tevens aangeven hoe tevreden ze waren op een schaal van 0-10. Vervolgens werd er gevraagd naar hun ideeën om hun levensvoldoening te vergroten of te behouden.

Na een jaar volgde een follow-up met de participanten om er achter te komen hoe gelukkig ze zich voelden. Door de gegevens te analyseren, konden de onderzoekers onderscheid maken tussen twee verschillende soorten gelukstrategieën: sociaal en individueel.

Sociale doelen zoals meer tijd met mijn familie of vrienden, bijdragen aan een non-profitorganisatie of mensen helpen in nood, brengt je in contact met andere mensen. Individuele doelen zijn niet noodzakelijkerwijs om tijd met andere mensen door te brengen, zoals; gezond blijven, stoppen met roken, meer bewegen, een betere baan vinden.

Niet alle wegen leiden naar geluk

Uit deze analyse bleken de mensen die zich op ten minste één sociale strategie hadden gericht meer tevreden met hun leven. Het waren de mensen die met inzet en toewijding hun zoon leerde zwemmen, met hun partner op reis gingen, nieuwe mensen leerden kennen en meer begripvol naar anderen werden.

Daarentegen verbeterde de levensvoldoening van die mensen die zich gedurende dat jaar op de individuele doelen hadden gericht niet. In feite bleek de op zichzelf gerichte weg naar geluk zelfs, voor meer dan de helft van de deelnemers, minder effectief dan het hebben van helemaal geen actieplannen. Bijvoorbeeld gezonder eten vereist constante en herhaalde inspanningen – en doelen zoals het vinden van een nieuwe baan zijn niet volledig onder iemands individuele controle.

Mensen die zich richten op sociale doelen kunnen ze misschien vaker bereiken, wat voldoening oplevert. Het kost bijvoorbeeld slechts één telefoontje om meer tijd met vrienden of familie door te brengen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

22 positieve gewoontes van gelukkige mensen

Passie kan sommige vormen van depressie voorkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »