Thaise boeren voeren hun kippen cannabis om het gebruik van antibiotica te verminderen
(Global Heart | Esther Haasnoot) Een boerengemeenschap in het noorden van Thailand voert kippen nu al meer dan een jaar cannabis in een poging de vogels van antibiotica af te houden. De methode lijkt tot nu toe te werken.
Met cannabis gevoede kippen kunnen antibioticagebruik terugdringen
De regering van Thailand heeft onlangs cannabis geschrapt van haar lijst van verdovende middelen. Kippen zouden wel eens het meest van deze versoepeling kunnen profiteren. Want wetenschappers in Chiang Mai zijn begonnen met tests om te zien of cannabis antibiotica kan vervangen in de commerciële landbouw.
Marihuana houdt pluimvee gezond
In januari 2021 zijn onderzoekers van het Department of Aquatic and Animal Sciences van de Chiang Mai University begonnen met een uniek experiment om cannabis in plaats van antibiotica te gebruiken. Vermalen cannabis wordt toegevoegd aan het voer en water dat de vogels consumeren, terwijl antibiotica en medicijnen die in de conventionele pluimveehouderij worden gebruikt, zijn ingetrokken.
Hoe het allemaal begon
Een van de ergste nachtmerries voor de boerengemeenschap is dat hun dieren ziek worden. Een boerengemeenschap in de buurt van de Noord-Thaise stad Lampang voert haar kippen marihuana. Nadat was vastgesteld dat hun kippen aan infectieuze bronchitis leden. Ondanks het feit dat de vogels met antibiotica waren ingespoten.
De boerengemeenschap had ook een vergunning om medicinale cannabis te kweken, dus ze waren benieuwd of de vogels baat zouden hebben bij het consumeren van een deel van hun overtollige voorraad. Het experiment werd uitgevoerd in samenwerking met de landbouwfaculteit van de Chiang Mai Universiteit.
Veelbelovende resultaten
De resultaten zijn veelbelovend en suggereren dat cannabis de afhankelijkheid van boeren van antibiotica zou kunnen helpen verminderen, aldus Chompunut Lumsangkul, assistent-professor aan het departement dier- en waterwetenschappen van de Chiang Mai Universiteit, die het onderzoek leidde.
Na de consumptie van cannabis ontwikkelden de kippen naar verluidt een hogere immuniteit tegen ziekten. Ze waren bovendien beter bestand tegen ruwere weersomstandigheden. Boeren beweren ook dat dit nieuwe voedingsregime de kwaliteit van het vlees en de eieren van hun kippen heeft verbeterd. Uiteindelijk besloten de boeren om antibiotica volledig af te schaffen en alleen nog maar op de cannabis te vertrouwen.
Antibiotica in kippenvlees kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van de consument
Overmatig gebruik van antibiotica is een probleem dat de pluimvee-industrie al vele decennia teistert. Volgens schattingen wordt 70 procent van de antibiotica, die door de Food and Drug Administration (FDA) voor pluimvee zijn goedgekeurd, nu al op boerderijen gebruikt. Dit onevenredig gebruik van antibiotica heeft geleid tot antibioticaresistentie die niet alleen de vogels treft, maar ook gevolgen heeft voor de mens. Het massale gebruik van antibiotica in de commerciële kippenhouderij leidt, net als in ziekenhuizen en scholen, tot een toename van antibiotica-resistente ziekteverwekkers.
Bewustmaking over het gebruik van antibiotica heeft de vraag naar biologisch gefokt pluimvee doen toenemen, maar er is ook behoefte aan het vinden van manieren om de vogels vrij van ziektes te houden. In dergelijke omstandigheden is het geweldig om te zien hoe boeren innoveren en verschillende manieren vinden om hun producten te verbeteren.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Met ieder kopje dat je van deze kruidenthee drinkt, zorg je voor meer blije bijen én boeren