Wil je flow in je leven? Probeer een nieuwe hobby

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe het leren van een nieuwe hobby kan helpen bij het vinden van Flow.

Van hobby naar flow in je leven

Een nieuwe hobby leren is een leuke manier om iets nieuws te proberen en om mogelijk nieuwe, gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Dat is op zich al gunstig, maar de voordelen reiken nog veel verder. Ze kunnen ook flow bevorderen.

Wat is een flow staat?

Flow is een mentale toestand waarin iemand die een activiteit uitvoert volledig opgaat in een gevoel van energieke focus, met volledige betrokkenheid en plezier in dat proces. 

Het mooie van de flow state is dat je, wanneer je er toegang toe hebt, volledig opgaat in wat je aan het doen bent. Je perceptie van tijd is vaak verwrongen, het lijkt alsof de tijd vertraagt of dat er helemaal geen tijd is verstreken.

Flow is een veranderde staat van bewustzijn waarin we ons op ons best voelen en optimaal kunnen presteren in verschillende domeinen, of dat nu op creatief, sportief of zakelijk gebied is. Naast verhoogde prestaties en verbeterde creativiteit, kan flow ook worden beschouwd als een samensmelting van geest, lichaam en ziel, wat leidt tot verschillende niveaus van vervulling, transcendente ervaringen en onderlinge verbondenheid. 

De voordelen van een flow staat

Een van de grootste voordelen van de flow zone is dat je een hoge mate van gerichte productiviteit kunt ervaren met minder afleiding. Omdat je zo betrokken bent bij de ervaring die je hebt.

Een ander voordeel van de flowtoestand dat het resulteert in een groter gevoel van geluk en zelfvertrouwen. Als je deze positieve gevoelens hebt, verstomt je innerlijke criticus. Wat leidt tot meer vrije zelfexpressie en bevrijding van je creatieve essentie. 

Op wetenschappelijk niveau tonen EEG-gegevens aan dat flow-toestanden worden gekenmerkt door hoge theta-golven in de frontale gebieden van de hersenen en gematigde alfa-golven in de frontale en centrale gebieden van de hersenen. De theta- en alfagolven worden geassocieerd met ontspanning en kalmte. Het benutten van flow kan helpen bij het verminderen van stress en het bereiken van je doelen. 

Flow kan een verhoogd gevoel van verbondenheid bevorderen, de creativiteit verbeteren en je een groter gevoel van helderheid geven. Het maakt het ook makkelijker voor je om nieuwe kennis en vaardigheden te leren en dit te integreren.

Zit je in een flow dan zijn je zintuigen verhoogd en ben je in staat je actie en bewustzijn te synchroniseren zonder er echt over na te denken. Je zult instinctief weten wat er gedaan moet worden zonder erover na te denken. Bovendien raak je meer gemotiveerd om kansen te verkennen en uitdagingen in het leven te overwinnen.

flow

Hoe kom ik in een flow?

Jezelf onderdompelen in een activiteit die je leuk vindt en uitdaagt kan helpen de flow state te ontsteken. Als je een nieuwe hobby leert, ben je vaak nieuwsgierig. En omarm je een essentieel onderdeel van de flow state, namelijk passie. Passie is een drive om iets nieuws te proberen, ongeacht de resultaten. 

Heb plezier en laat de druk varen

Leer hoe je flow in alle aspecten van je leven kunt gebruiken. De magie zit in het hebben van plezier en de kunst om druk te laten varen. Benader nieuwe hobby’s met een open geest. Of het nu gaat om hardlopen, meditatie, schrijven, koken, schilderen, tekenen, tuinieren, pottenbakken of yoga. Want vaak kan de druk om te slagen en het verlangen naar validatie een van de grootste minpunten worden, waardoor je de flow state niet kunt ervaren. Dit is het moment om jezelf te ontdekken en uit te zoeken wat je leuk vindt om te doen. 

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Passie kan sommige vormen van depressie voorkomen

Werken aan jouw droomdoel: doe vaker iets voor de eerste keer

Translate »