GezondheidVoedingWetenschap

Waarom we (door)eten als we geen honger hebben

(Welingelichte Kringen | Gerard Driehuis) Je wordt dik omdat je meer eet dan je verbrandt. En dat komt weer omdat je ook eet als je geen honger hebt, of dooreet als je honger is gestild. Waarom doen we dat?

Er zijn twee soorten honger, die in onze hersenen ook hun eigen aansturing kennen. Als je energie level laag is in je lichaam wil je eten. Je lichaam wilt altijd in homeostase zijn. Homeostase is het hebben van evenwicht of balans in het lichaam. Er is dus homeostatische honger als we energie nodig hebben.
Maar daarnaast is er ook Hedonistische hyperfagie: een behoefte aan eten zonder dat je energie nodig hebt.Hoe die precies werkt weten we nog niet. Maar duidelijk is dat we door het ‘ Hedonistische hyperfagie ‘ in onze hersenen worden aangemoedigd om te eten terwijl we al genoeg hebben gegeten. En in sommige voedingsmiddelen zitten blijkbaar stoffen die dat pleziercentrum krachtiger stimuleren dan in andere voedingsmiddelen. Er zijn meer mensen verslaafd aan chocolade dan aan witlof.

Aan twee kanten wordt onderzoek gedaan naar de precieze werking van Hedonistische hyperfagie. De voedingsindustrie wil zo veel mogelijk weten van de verslavende stofjes, zodat we nog meer eten. En de gezondheidszorg probeert te ontdekken hoe de obesitas-tsunami kan worden gestopt.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Waarom sommige mensen te veel eten als ze van streek zijn

Slaapgebrek kan gewichtstoename bevorderen en je spiermassa doen afbreken