Vegan pompoenbrood – lekker soppig en lekker gezond
(Leukegeit | Billy) Nu het herfst is zijn pompoenen in overvloed te verkrijgen. En dat komt goed uit, want ik ben er gek op. Aangezien mijn liefde voor pompoen niet verder ging dan het bereiden van een pompoensoep, ben ik vandaag de keuken ingedoken om pompoenbrood te gaan maken. En ik kan je één ding vertellen: Dit recept voor pompoenbrood is zó lekker dat je direct de keuken in wilt duiken.
Mijn liefde voor pompoenen
Vorig jaar tijdens Halloween was ik samen met mijn vriend in Santa Barbara bij een aantal CouchSurf vrienden en hebben we ieder een eigen pompoen gecarved. Wat was dat leuk om te doen zeg! Sinds die tijd is mijn liefde voor pompoenen eigenlijk alleen maar toegenomen, want zeg nou zelf: Don’t they look cute (or scary)?
Vegan pompoenbrood recept
Lekker soppig en lekker gezond. Serveer het pompoenbrood lekker bij een potje thee. Wedden dat je na één stuk toch nog snel een extra stukje afsnijdt?
Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd: 50 minuten
Ingrediënten
- 1,5 theelepel gemalen lijnzaad en 4 theelepels water (= eivervanger)
- zo’n 250 gram pompoenpuree (ongeveer een halve pompoen)
- 1 theelepel baking soda
- 3 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 40 ml speltstroop (of een ander natuurlijke zoetstof zoals agavesiroop)
- 1/2 theelepel koek- en speculaaskruiden
- een snuf grof zeezout
- 1 theelepel kaneel
- 50 ml amandelmelk of kokosnootmelk
- 150 gram (volkoren of spelt)bloem
- 60 gram gemalen havermout
- optioneel: een handje met gehakte walnoten en rozijnen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Pak een cakeblik en leg hier een stuk bakpapier in of vet deze in met wat olie.
- Meng de gemalen lijnzaad met het water en laat het een minuut of 10 staan. Er ontstaat een eiwitachtige substantie die je als eivervanger kunt gebruiken in het recept. Dat komt mooi uit, want lijnzaad bevat ook nog eens veel vezels.
- Neem een grote kom en meng de eivervanger, speltstroop, pompoenpuree, olijfolie en de bruine suiker in.
- Voeg vervolgens bakpoeder, baking soda, de specerijen en het zeezout toe en meng alles goed door elkaar.
- Als alles goed is gehusseld mag de amandelmelk toegevoegd worden en vervolgens de gemalen havermout en volkorenmeel. Meng alles nog eens goed door en voeg wat extra amandelmelk toe als het beslag te dik is.
- Meng als laatste de gehakte walnoten en rozijnen door het beslag.
- Giet het beslag in het cakeblik en bak het pompoenbrood tot de bovenkant van het brood bruin is. Het pompoenbrood is klaar als er een tandenstoker in het midden schoon uit komt. Dit duurt ongeveer 50 minuten.
- En nu komt hetgeen wat ik zelf altijd enorm lastig vindt. Wachten. Laat het pompoenbrood zeker nog 10 minuten afkoelen in het cakeblik voor je er een hapje van neemt. Want geloof me, hij wordt echt lekkerder als het is afgekoeld.
- Bestrijk het pompoenbrood met de heerlijke frosting onderaan dit recept. Een tip: doe dit alleen als het brood helemaal is afgekoeld, anders smelt het er zo van af.
Notitie: Toch liever een echt ei gebruiken i.p.v. de eivervanger? Dan kun je ook 1,5 ei gebruiken.
Hoe maak je zelf pompoenpuree?
Zelf pompoenpuree maken klinkt moeilijker dan het is.Verwarm de oven voor op zo’n 170-180 graden. Snijd de pompoen doormidden, vul helften met een heel klein beetje water en leg ze in een ovenschaal.
Laat de pompoen in zo’n 45 minuten zacht worden in de oven. Haal de pompoen uit de oven en haal met een lepel het pompoenvlees eruit. Pureer het ‘vlees’ in een blender en je bent klaar.
Heb je net als ik teveel pompoenpuree voor het recept? Vries de rest dan in voor een volgende keer. Dat scheelt je volgende keer weer tijd. Lekker makkelijk.
Hoe maak je een vegan frosting?
Ben je ook zo’n zoetekauwer? Maak dan een heerlijke frosting voor over het pompoenbrood. Geen frosting op basis van roomboter in dit geval, maar op basis van kokosolie, vanillesuiker, poedersuiker en een klein scheutje amandelmelk.
- Neem 70 gram kokosolie (op kamertemperatuur) en stop dit in je keukenmachine. Voeg vervolgens langzaam 125 gram poedersuiker toe, een scheutje amandelmelk en een theelepel vanillesuiker.
- Meng alles goed door elkaar en zorg dat er lekkere stevige frosting ontstaat. Merk je dat de frosting te dik wordt, voeg dan wat extra amandelmelk toe. Merk je anderzijds dat de frosting te dun is, strooi dan wat extra poedersuiker in je keukenmachine. Zoals je op de foto ziet was de kokosolie nog niet helemaal op kamertemperatuur en zitten er nog wat klonten in mijn frosting. De smaak is heerlijk, maar volgende keer zal ik wat langer wachten tot de olie wat warmer is.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: