Recept | Pompoenbrownies

(Earth Matters) Pompoenbrownies? Als in brownies met pompoen? Jep, that’s right! Wist je dat je met pompoen heel goed kunt bakken? Je kunt er trouwens nog veel meer mee, zoals allerlei lekkere drankjes maken. Of pudding. Of chocolademousse. Het is weer eens wat anders dan de oude vertrouwde pompoensoep – waar overigens helemaal níks mis mee is! (Eten wij in de herfst wekelijks, zo lekker vinden we het.) Maar dit keer ging ik dus voor brownies, omdat ik een goed recept tegenkwam op Delighted Vegan. Ik maakte mijn eigen variant van het recept en vandaag deel ik het met jullie!

Het recept is ontzettend eenvoudig. Je hebt dan ook maar een paar ingrediënten nodig. Maar zoals ik al zei, kon ik het toch weer niet laten om een kleine aanpassing te doen. Zo verving ik boekweitmeel voor speltmeel (waardoor dit recept niet meer glutenvrij is, dus mocht je glutenvrij willen of moeten eten: boekweitmeel kan ook); in plaats van bruine suiker gebruikte ik kokossuiker en in plaats van een oranje pompoen gebruikte ik een flespompoen, omdat deze in ons Beter Bio-pakket zat. De rest hield ik aan volgens recept.

Het resultaat? Heel lekker en goed gelukt, maar iets minder zoet dan ik gehoopt had. Dat komt waarschijnlijk door twee dingen: kokossuiker is minder zoet dan bruine suiker. En ook vind ik toch dat je een verschil kunt proeven tussen de ene en de andere pompoensoort. Oranje pompoen is net wat zoeter dan flespompoen, heb ik gemerkt. Maar dat geeft niet, want dan weet ik dat voor een volgende keer! Ik zou zeggen: als je van zoete baksels houdt, gebruik dan zeker ‘gewone’ suiker. Houd je juist van de wat meer ‘gezond proevende baksels’ (zoals ik ze maar even zal noemen), dan is maple syrup of kokossuiker een goed idee.

Wat heb je nodig?

Een vierkant bakblik. Ik noem dit een brownievorm, maar ik heb geen idee of dit de officiële benaming is.

 • 600 gram pompoen (in blokjes)
 • 100 gram suiker
 • 150 gram speltmeel
 • 50 gram cacao
 • 1 theelepel bakpoeder
 • kaneel of speculaaskruiden

Wat ga je doen?

 1. Snijd de pompoen in blokjes. Ik gebruik een biologische pompoen en heb de schil er gewoon aan laten zitten. Kook deze pompoen blokjes voor een minuut of twintig in ruim water, totdat de stukjes zacht worden en een beetje uit elkaar lijken te vallen.
 2. Verwarm nu je oven voor op 180 graden.
 3. Giet de pompoen af en doe de blokjes in een blender. Blend tot het een puree is geworden. Dit gaat, als het goed is, heel gemakkelijk.
 4. Doe het meel, de suiker, cacao en bakpoeder in een beslagkom en roer eventjes door zodat alles goed verdeeld is. Om te voorkomen dat de cacao gaat klonteren, kun je het door een zeef strooien. Voeg ook alvast een snuf kaneel of speculaaskruiden toe.
 5. Schep nu de pomoenpuree door de droge ingrediënten. Je zult merken dat dit best wel een beetje lastig kan gaan, dus probeer even wat het beste werkt: een garde of een spatel. Proef het beslag tussendoor. Ik zelf vond het nog (lang) niet zoet genoeg en heb toen twee scheutjes maple syrup toegevoegd. Meer suiker toevoegen kan ook, maar misschien vind jij het helemaal niet nodig.
 6. Schep het beslag in een ingevette brownievorm, strijk een beetje glad en bestrooi met kaneel of speculaaskruiden.
 7. Zet de brownies voor 30 minuten in de oven en doe daarna de welbekende satéprikkertest. Komt de prikker droog uit de brownie? Dan mag je hem uit de oven halen! Laat vervolgen volledig (!) afkoelen, anders zakt de brownie misschien in.

Tip: serveer met een bolletje rijstmelkijs van Bon Ice. Bedacht ik me te laat, maar lijkt me heerlijk!

Ik ben echt blij verrast over hoe goed de brownies zijn geworden! Ik wist al wel dat je met brownies allerlei kanten op kunt, maar dat de structuur van de brownies zo ‘echt’ zouden worden, dat had ik niet verwacht. Kortom, een succesreceptje erbij! Mocht je je afvragen of je de pompoen heel erg terug proeft: nee hoor, de cacao en suiker overstemmen die smaak behoorlijk. Het gaat dus vooral om de structuur en het bij elkaar houden van de ingrediënten. Immers, je gebruikt geen ei, boter of melk – ingrediënten die je in niet-vegan baksels natuurlijk vaak tegenkomt. Pompoen gebruiken in je bakrecepten is dus echt een goed idee! Ik kan niet wachten om er nog meer mee te experimenteren!

Bron: Earth Matters


Je kunt ook interesse hebben in:

Guilt-free brownies

Glutenvrije pannenkoeken van boekweit en teff (recept)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »