Volksverhaal: de maaltijd in hemel en hel
(Volkverhalen Almanak) Een man verbaasde zich al sinds zijn jeugd over de dingen die de mensen elkaar vertelden over de hemel en de hel. Zo hoorde hij hen zeggen dat de hemel een goede plaats was en de hel een slecht oord. De hemel zat barstensvol engelen en heiligen, terwijl de hel overbevolkt was met duivels, kwade geesten en gemene lieden. De man wist niet goed wat hij hiermee moest. Volgens hem kon je slechts een oordeel over deze twee oorden hebben als je ze met eigen ogen had gezien.
Het verschil tussen hemel en hel
Op een nacht werd hij gewekt door een engel die hem vroeg: “Ben je er nog altijd zo op gebrand om het verschil tussen hemel en hel te weten?”
“Ja,” antwoordde de man, “ik wil niets liever weten dan waar ik terechtkom als ik doodga.”
Hierop nam de engel hem bij de hand en samen vlogen ze door een dichte, eindeloze duisternis tot ze bij een gesloten poort aankwamen. De engel duwde de zware deur open en zei: “Dit is de hel. Houd je ogen goed open en zorg er voor dat je geen detail mist.”
De maaltijd in hemel en hel
De man was zeer verbaasd. Er was, zoals hij verwachtte, geen duivel te zien in de hel, noch saters met bokkenpoten of eeuwige vuren waarin mensen brandden. Al wat hij zag was een gigantische zaal vol eettafels en elke tafel was volgeladen met de verrukkelijkste gerechten, schalen met het sappigste fruit, hoog opgestapelde taarten, de beste wijnen en de zachtste kazen. Zo ver hij kon zien zag hij mensen aan deze beladen feesttafels zitten. In eerste instantie benijdde hij hen, tot zijn blik op hun armen viel. Toen pas merkte hij op dat hun armen vanaf hun schouders veranderd waren in vorken. En deze vorken waren zo lang dat, hoezeer de feestgangers er ook hun best voor deden, ze niet in staat waren het voedsel naar hun mond te brengen. Hun vruchteloze pogingen waren zo frustrerend dat ze paars zagen van woede, haat en honger.
In eerste instantie raakte de man in grote verwarring, want de hemel zag er exact hetzelfde uit als de hel! Het was precies dezelfde gigantische ruimte, en ook hier stonden lange eettafels, volgeladen met de meest exquise gerechten uit alle delen van de wereld. Zelfs de feestgangers zagen er identiek uit: ook bij hen waren de armen veranderd in onhandige, lange vorken. Even dacht de man dat de engel een flauwe grap met hem uithaalde, totdat hij nog eens goed keek en het verschil opmerkte. De mensen in de hemel waren niet kwaad of hongerig, integendeel, ze lachten allemaal en waren goed doorvoed. Want deze mensen gebruikten allemaal hun lange gevorkte armen om hun buren te voeden. Ze werkten samen, ze hielpen elkaar en deelden het fantastische eten, zodat ze allemaal in gelijke mate aten, dronken en plezier hadden.
***
Een (kerst)verhaal over behulpzaamheid, samenwerken en delen. Een engel laat een man zowel de hemel als de hel zien. Tot zijn verbazing lijken beide oorden op het eerste gezicht nogal erg veel op elkaar. Totdat hij beter kijkt… Lees het verhaal
Dit sprookje verscheen in het 2004 december nummer van het blad Happinez. Als auteur werd vermeld Jaap Westerbos. Uit diverse reacties op het plaatsen in de Volksverhalen Almanak blijkt dat het hier om een al wat ouder verhaal gaat dat in diverse religies opduikt. Dit betekent niet dat we de creativiteit van Jaap Westerbos in twijfel trekken. Jaap Westerbos is wat ons betreft bij deze de bewerker van dit verhaal. Jaap is kunstenaar, publicist en kok. Hij schreef onder andere het kookboek “De tao van stamppot” en “Wereldwijd Wij”. Westerbos onderstreept het belang van de gemeenschap, het gemeenschappelijke eten en de spirituele dimensie van het delen van voedsel. Dit verhaal is prima geschikt voor o.a. tijdens de kerstmaaltijd.
Bron: Volksverhalen Almanak Foto: Lukas Meier
Je kunt ook interesse hebben in:
Charles Dickens: A Christmas Carol | Hoofdstuk 1: Marley’s geest
Charles Dickens: A Christmas Carol | HOOFDSTUK 2: Het eerste van de drie spoken
Charles Dickens: A Christmas Carol | HOOFDSTUK 3: Het tweede van de drie spoken
Charles Dickens: A Christmas Carol | HOOFDSTUK 4: Het laatste van de drie spoken
Charles Dickens: A Christmas Carol | HOOFDSTUK 5: Het einde van het verhaal