In Hawaï documenteren jonge verhalenvertellers het leven van hun ouderen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Jongeren helpen de verhalen van Pacific Island en Pacific Islander over de hele wereld te ondersteunen, presenteren en versterken door middel van mediakunst.

De waarde van storytelling

Storytelling is zo oud als de mensheid en dateert van voor elke andere vorm van mondelinge geschiedenis. Alle mensen hebben een basisbehoefte om verhalen te delen. Verhalen organiseren ervaringen en leggen belangrijke gebeurtenissen vast. Een orale cultuur leert stamleden om de wijsheid van hun erfgoed te behouden en door te geven. 

Het delen van verhalen resulteert in een verbeterd cultureel bewustzijn door de glimpen die verhalen bieden in het wereldbeeld van anderen. Omdat verhalen door de tijd heen zijn doorgegeven, zijn ze ook de weerspiegeling van het hart en de ziel van de mensen die ze hebben gemaakt. Het zijn waardevolle herinneringen aan hoe het leven was (in zowel goede als slechte tijden) en representeren denkbeelden en overtuigingen die verschillende groepen hebben gemaakt tot wat ze nu zijn. 

Verhalen wekken ook betrokkenheid op. Binnen een wereld die constant in verandering is, kunnen mensen via verhalen zich gemakkelijker vereenzelvigen met iets groters dan zijzelf.  Dankzij het delen van verhalen worden mensen bewuster en raken geïnspireerd.

“Aan het eind van de dag moeten we een soort auteurschap van onze eigen verhalen nemen”

Behouden van kennis

In veel opzichten kun je alleen verhalen over een community vertellen als je uit de community komt. Als je niet uit Hawaï komt, zijn er zoveel nuances die je kunt missen. 

Kālewa Correa, is de curator van Hawaï en Pacific America bij het Smithsonian Asian Pacific American Center (APAC) en de projectleider van Our Stories. Het Our Stories Digital Storytelling Initiative is ontworpen om de verhalen van Pacific Island en Pacific Islander over de hele wereld te ondersteunen, presenteren en  versterken door middel van mediakunst.

Correa, die opgroeide in Hawaï, werd geïnspireerd om Our Stories in 2017 een kickstart te geven, nadat ze realiseerde dat de inheemse oudsten van het eiland een levend archief van Hawaii ‘s verleden vertegenwoordigen. Sommige van de verhalen bevatten verslagen van de Makahiki. Bepaalde Makahiki-tradities zijn niet meer zo wijdverbreid. Correa, die een achtergrond in audio-engineering heeft, besloot om die reden hun kennis te documenteren voordat het voorgoed verdwijnt.

Our Stories-programma Hawaï

Vijf studenten zijn nu afgestudeerd aan het Our Stories-programma, een project dat jonge Hawaiianen de technologische vaardigheden bijbrengt om mondelinge geschiedenissen van eilandbewoners te documenteren.

Our Stories heeft inmiddels  tientallen verhalen van gemeenschapsoudsten in de hele staat gearchiveerd, allemaal vastgelegd door de ogen en oren van de volgende generatie creatievelingen van Hawaï. Het doel, zegt Correa, is om:

“een leger van digitale verhalenvertellers’ te creëren die het vermogen hebben om de culturele gang van zaken in hun eigen achtertuin te catalogiseren – en de vertegenwoordiging van Hawaiianen aan beide kanten van de camera te versterken”.

De studenten hopen dat hun inspanningen, die de vaak genegeerde stemmen van inheemse Hawaiianen benadrukken, het publiek zullen bereiken tot ver buiten de oceaan grenzen van de eilandstaat. 

De culturele verhalen worden over het algemeen door andere mensen verteld. Want Pacific Islanders zijn ook ondervertegenwoordigd in meerdere vormen van media, waar blanke gezichten en stemmen al decennia de overhand hebben. Maar de Pacific Islanders hebben hun eigen verhalen die belangrijk zijn om te vertellen. Het idee is om de wereld eraan te herinneren dat zij bestaan. Binnen de Hawaiiaanse gemeenschap kunnen deze digitale documentaties helpen bij het wegnemen van barrières.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Awajún women on a mission, technology meets tradition

The healing power of storytelling

Translate »