Leren vergeven
(soChicken | Jelle Hermus) Ben je kwaad op iemand omdat hij je iets heeft misdaan? Probeer hem dan te vergeven. Vergeven doe je namelijk niet voor de ander, maar voor jezelf.
Een spiraal van negatieve energie
Woede is een gevoel waar je niet bepaald blij van wordt. Wanneer je erg boos op iemand bent omdat hij je iets heeft misdaan verkeer je dag in, dag uit in een negatieve staat. Je ‘vergiftigt’ je eigen denken met negatieve gedachten. Dit nare gevoel is iets wat alleen jij voelt. Degene die je iets heeft aangedaan heeft er geen last van. Hij kan gewoon verder met zijn leven.
Oneerlijk gevoel
En dat maakt woede direct erg oneerlijk. Het intense gevoel van woede kan je hele leven negatief beïnvloeden, maar degene die de woede veroorzaakt heeft in principe nergens last van. Daarom is het belangrijk dat je de ander leert te vergeven zodat je je woede los kan laten. Alleen dan voorkom je dat die ander je nog meer tot last is.
Wat houdt vergeven in?
Wanneer je vergeeft laat je alle negatieve energie rondom een vervelende gebeurtenis varen. Je realiseert je dan dat alles wat gebeurd is niet meer teruggedraaid kan worden. Maar, vergeven is zeker niet jezelf van de dommen houden!
Vergeven is niet:
- De daden van de persoon goedpraten.
- Vergeten of ontkennen wat er is gebeurd.
- De gevolgen en gevoelens kleiner maken dan ze zijn.
- Jezelf vernederen.
Wat is vergeven dan wel?
Vergeven is als het ware het ‘losmaken van de ander’. Het gaat erom dat je alle negatieve energie laat varen en het niet toelaat dat die ander, zonder dat hij het misschien weet, jouw gevoelens regeert. Vergeven is het stoppen met hopen op een beter verleden. Je kunt niets veranderen aan wat er is gebeurd, je kunt wel bepalen hoe je er nu mee omgaat.
Hoe kun je leren vergeven?
Adem eens een paar keer diep in en uit. Denk aan wat er is gebeurd, wat het met je heeft gedaan en wat het in de toekomst met je gaat doen. Schrijf het eventueel allemaal van je af. Haal in verbeelding de bewuste persoon voor je, en zeg tegen hem dat je hem vergeeft. Dat je je niet meer druk gaat maken om wat er is gebeurd omdat je er niets meer aan kunt veranderen. Je kiest voor het nu en de toekomst – en dan heb je niets aan opgekropte woede.
Laat de negatieve gevoelens uit je varen. Je hoeft niet daadwerkelijk tegen die persoon te zeggen dat je hem vergeeft als je dat niet wilt. Vergeven doe je voor jezelf. Zodra jij de woede uit je hebt gehaald, doet de ander er niet meer toe. Je kunt desnoods breken met deze persoon. Laat wel blijken dat je de ander vergeeft voor jezelf, niet voor hem. En maak duidelijk dat hij dan ook niet over je heen kan lopen.
Vergeven kan voelen als een verlossing
Als je echt heel boos op iemand bent, en daar dagelijks in je gedachten mee bezig bent kan vergiffenis je verlossen. Het kan je een vrij gevoel geven zonder dat je jezelf vernedert. Je vergeeft de ander zodat jij verder kunt. Je hoeft het echter niet te vergeten. Je geeft jezelf gewoon de ruimte om nieuwe, meer positieve gevoelens in je leven toe te laten.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in: