BewustzijnGezondheidSpiritualiteitZelfverwerkelijking

21 signalen dat je niet gelukkig meer bent (en hoe je het oplost)

(soChicken | Jelle Hermus) Hoe weet je of je je geluk serieus moet nemen? Aan deze signalen kun je herkennen dat je je niet meer zo gelukkig voelt.

“Simply put, you believe that things or
people make you unhappy, but this is not accurate.
You make yourself unhappy.”

Wayne Dyer

Voel je je minder gelukkig de laatste tijd?

We kennen allemaal die verhalen uit onze omgeving. Iemand zit ineens in een burn-out en had eigenlijk helemaal niet door erg de situatie was. Of een vriendin blijkt te worstelen met depressie terwijl alles oké leek te gaan.

Soms zijn we zo intens bezig met rennen, leven en overleven dat we uit het oog verliezen hoe het nu echt met ons gaat.

We merken wel dat het leven moeilijker voelt. En we ervaren misschien meer spanning of frustratie. Maar de situatie lijkt prima houdbaar en we geloven altijd dat het probleem ‘binnenkort’ verdwijnt.

Na die deadline, na de verbouwing, na het drukke seizoen, wanneer je eindelijk met vakantie kan… je kent het wel.

Door te lang door te gaan loop je het risico op overspannenheid, burn-out of depressie. Niet fijn.

Gelukkig zijn er een hoop vroege signalen die je bij jezelf kunt opmerken. Je kunt deze signalen gebruiken om bij te sturen voordat de situatie verslechtert. Zo kun je een hoop ellende in de toekomst voorkomen. Laten we eens kijken.

21 signalen dat je niet gelukkig meer bent

Dit zijn een aantal veelvoorkomende signalen die erop wijzen dat het tijd is om iets te veranderen.

  1. Je hebt het gevoel dat je de uitdagingen die voor je liggen niet aankunt.
  2. Sterker nog – je worstelt nu erg met uitdagingen die in het verleden geen probleem voor je vormden.
  3. Je voelt je onrustig en gestrest zonder duidelijke reden. Het voelt alsof er iets ‘naars’ gaat gebeuren, zonder dat daar enige aanleiding voor is.
  4. Je kijkt steeds vooruit om je ergens in de toekomst weer goed te voelen. Het lijkt alsof geluk in de toekomst ligt in plaats van in het moment.
  5. Je worstelt met vage lichamelijke klachten waar je eerder geen last van had. Zoals gespannen spieren, hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten etc.
  6. Je maakt je vaak zorgen.
  7. Je merkt dat je je gevoelens graag wilt verdoven met bijvoorbeeld alcohol, drugs, masturbatie, social media, games, series kijken of constant het nieuws checken.
  8. Je ervaart je dagelijks leven als geestdodend en betekenisloos.
  9. Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch.
  10. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen.
  11. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden. Je ziet overal obstakels en redenen om niet in actie te komen.
  12. Vrienden en/of familieleden merken op dat je niet meer je oude zelf bent – dat de glinstering uit je ogen is verdwenen
  13. Je lacht weinig, neemt het leven vrij serieus, neemt jezelf erg serieus en vindt het lastig om te spelen en ontspannen.
  14. Je nachtrust is onrustiger, minder diep en minder lang.
  15. Je merkt dat je de laatste tijd veel klaagt en zeurt. Je maakt je druk om kleine dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.
  16. Je staat op met een slecht humeur en merkt dat je geen zin hebt om de dag te beginnen.
  17. Je merkt dat je anderen sterker veroordeelt en dat je weinig geduld met ze hebt.
  18. Je worstelt met het gevoel dat je er niet toe doet.
  19. Je weet niet goed op welke manier je wilt bijdragen, je mist richting en een gevoel van betekenis.
  20. Je merkt dat je steeds vaker droomt van ontsnappen aan je uitdagende situatie. Je bent bijvoorbeeld constant bezig met vakantie, eerder kunnen stoppen met werken of drastischer: alles achterlaten en in een camper gaan wonen.
  21. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en komt steeds tot de conclusie dat jij niet goed genoeg bent.

Herken je je in meerdere van deze signalen? Geen paniek. Vaak kun je de situatie door middel van kleine aanpassingen snel verbeteren.

Wat kan ik doen om weer gelukkig te worden?

Bewustwording is altijd de eerste stap. Zodra je beseft dat er iets moet veranderen ben je al een heel eind op weg.

Maar waar kun je het beste beginnen?

  • Wees lief voor jezelf. Iedereen voelt zich weleens minder gelukkig. Je hoeft je niet te schamen.
  • Probeer de onderstaande Broednest cursus. Deze helpt je snel uit een dip te klimmen. Bovendien vind je in het Broednest alle andere handvatten die je nodig hebt om op een leuke manier te bouwen aan een blij en positief leven – in kleine, behapbare stappen.
  • Is de situatie ernstig? Worstel je echt met het leven en zie je weinig mogelijkheden om je blijer te voelen? Ga dan zo snel mogelijk langs de huisarts. Depressie is een ziekte – net als de griep. En je kunt gewoon geholpen worden. Het is niet normaal, wenselijk of nodig om te leven onder een grauwe sluier – dus kom in actie en gun jezelf (én je omgeving) een leuker leven.

Gelukkig zijn voelt niet alleen fijn – het is ook belangrijk. Gelukkige mensen verspreiden meer blijdschap, inspiratie en plezier in hun omgeving.

Dus kom in actie – in kleine stappen. Als het voor jezelf niet hoeft, doe het dan voor je dierbaren. Iedereen is beter af als jij weer lekker in je vel zit!

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in: 

Vijf hindernissen voor geluk en hoe je ze kunt overwinnen

Voel je overal gelukkig: praktische oefening

Translate »