Kidneybonenballetjes zonder vlees in tomatensaus
(Global Heart | Esther Haasnoot) Deze gezonde vegetarische gehaktballetjes vervangen vlees door kidneybonen. Ze zijn heel eenvoudig te maken. Kook ze in een kruidige tomatensaus en serveer ze met een pasta voor een snel en gemakkelijk diner.
Herkomst van gehaktballen
Tegenwoordig worden gehaktballen over de hele wereld gegeten en zijn er in veel verschillende vormen. Maar men gelooft dat het idee afkomstig is van Perzische gehaktballen die bekend staan als kofta.
Kofta is een soort “gehaktbal” die afkomstig is uit het Midden-Oosten en India. Het woord kofta komt van het Perzische woord kūfta, wat ‘kloppen of malen’ betekent, wat verwijst naar het gemalen vlees dat doorgaans wordt gebruikt om kofta-recepten te maken.
Onze vleesloze balletjes lijken het meest op de smaken van Italiaans-Amerikaanse gehaktballen die gemaakt zijn met paneermeel en kruiden. Het verhaal van Italiaans-Amerikaanse gehaktballen zegt dat Italiaanse immigranten ze serveerden met spaghetti en tomatensaus om het gerecht zonder veel extra kosten meer vullend te maken.
Vegetarische gehaktballetjes maken
Kidneybonenballetjes
Voorbereidingstijd
minder dan 30 minuten
Kooktijd
10 tot 30 minuten
Voor
2 personen
Ingrediënten voor de vleesloze kidneybonenballetjes
400 g rode kidneybonen uit blik, uitgelekt en afgespoeld
50 g paneermeel
½ tl knoflookpoeder of 1 teentje knoflook fijn gesneden
½ tl uienpoeder of een ½ gesnipperde ui
½ tl fijn zeezout
1 grote eidooier van een scharrelei
flinke snuf cayennepeper
1-2 eetlepels extra vergine olijfolie
vers gemalen zwarte peper
Voor de saus
400 gram tomatenblokjes uit blik
½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl basterdsuiker
2 el extra vergine olijfolie
2 volle eetlepels basilicum, plus extra om te garneren (of welke kruiden je ook hebt)
Serveren
Met pasta
Methode
Mix de kidneybonen met het paneermeel, knoflook en ui, zout, eidooier, cayennepeper en een beetje zout en peper in een keukenmachine tot een samenhangend geheel. Laat het niet te glad worden, want de balletjes hebben wat structuur nodig. Rol het mengsel tot 12 kleine balletjes.
Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak de balletjes 5-6 minuten op een laag tot middelhoog vuur, waarbij je ze regelmatig omdraait tot ze overal lichtbruin en heet zijn. Voeg als het nodig is nog wat olie toe.
Doe ondertussen, om de saus te maken, de tomaten, paprika, suiker en olijfolie in een middelgrote pan en breng het geheel zachtjes aan de kook. Blijf regelmatig roeren tijdens het koken, gedurende 2-3 minuten of tot het een beetje ingedikt. Breng de saus op smaak met peper en zout en roer de fijngehakte basilicum erdoor.
Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat alles al roerend 1-2 minuten sudderen. Voeg eventueel een scheutje water toe om de saus wat dunner te maken. Garneer met extra kruiden en serveer het met pasta (bijvoorbeeld spaghetti of penne).
Deze kidneybonenballetjes zijn op zichzelf al heerlijk, maar ze passen ook goed bij zowat elke pasta.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in: