Makkelijk Iers sodabrood

(Global Heart | Esther Haasnoot) Probeer dit makkelijke sodabrood recept voor als je snel brood wilt – het is klaar in minder dan een uur zonder kneden, rijzen (of gist). 

Makkelijk sodabrood maken

Een van de dingen die ik zo leuk vind aan het maken van sodabrood is dat het gewoon zo makkelijk is. Bij gistbrood moet je de gist rijzen, het deeg kneden, het deeg laten rijzen, enz. Maar met soda brood? Er is geen rijzen, kneden, of wachten. Dit is een recept voor een klein brood, maar je kunt het recept makkelijk verdubbelen en er twee van maken. Omdat de zuurdesem ontstaat door de basis van het zuiveringszout te mengen met het zuur in de karnemelk, kun je het deeg meteen in de oven doen zodra het is gemaakt.

Ingrediënten

170g/6oz volkorenmeel
170g/6oz gewone bloem, plus extra om te bestuiven
½ theelepel zout
½ theelepel zuiveringszout (baking soda)
290 ml karnemelk

Optioneel: 1 ½ oz/45 g gemengde zaden, bijvoorbeeld sesamzaad, zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad of maanzaad. Voel je vrij om te experimenteren met combinaties als je wilt, en op basis van wat je in huis hebt.

Methode

Verwarm de oven voor op 200C/180C Fan/Gas 6.

Doe het meel, zout en zuiveringszout in een grote kom en roer door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en giet de karnemelk erbij. Meng alles met een vork, totdat het een zacht deeg vormt. Afhankelijk van het absorptievermogen van de bloem kan het nodig zijn een beetje melk toe te voegen als het deeg te stijf lijkt, maar het mag niet te nat of plakkerig zijn.

Haal het deeg uit de kom en kneed het kort op een licht met bloem bestoven oppervlak. Vorm het deeg tot een ronde vorm en druk het een beetje plat. Snijd een kruis in de bovenkant van het brooddeeg. Bestuif een bakplaat met bloem. Leg het deeg op de bakplaat en doe het in de voorverwarmde oven. Bak het geheel ongeveer 30 minuten of tot het brood hol klinkt als je erop tikt. Laat afkoelen op een rooster.

Tips

Als je geen karnemelk hebt voor het sodabrood recept, kun je half-om-half gewone yoghurt gebruiken gemengd met melk. Je kunt ook melk gebruiken die is aangezuurd door er een eetlepel citroensap door te roeren en het 10 minuten te laten staan.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Borrelbrood

Vegan scones

Translate »