Gnocchi met blauwe kaas en champignons
(Global Heart | Esther Haasnoot) Gnocchi voor een makkelijk diner. Zachte, romige geitenkaas of een heerlijke blauwe kaas werken allebei goed in deze veggie-maaltijd die snel op tafel staat. Een geweldig en snel alternatief voor pasta, maar net zo vullend.
Herkomst van gnocchi
Gnocchi, het Italiaanse comfortvoedsel bij uitstek, kent een verbazingwekkende verscheidenheid aan texturen, vormen en smaken. Het heeft tal van verschillende namen en komt uit bijna elke hoek van het land.
Er zijn veel regio’s die aanspraak maken op de oorsprong van de gnocchi. Hoewel ze over het algemeen worden geassocieerd met Noord-Italië, zijn deze knoedels overal op het schiereiland te vinden en in vele verschillende vormen, gemaakt met verschillende basisingrediënten, afhankelijk van waar ze vandaan komen: meel, maïsmeel, griesmeel, brood, kastanjemeel, ricotta, of groenten – van pompoen tot spinazie tot de klassieke aardappel.
Het woord gnocchi zou afkomstig zijn van nocca, dat knokkels betekent, of van het Lombardische woord knohha, dat knoop (zoals houtknoop) of walnoot betekent – allemaal woorden die de kleine, strakke, ronde vorm van gnocchi impliceren die we vandaag kennen.
De beroemde aardappelgnocchi die wereldwijd bekend en geliefd is, dateert uit de zestiende of, waarschijnlijker, zeventiende eeuw – lang nadat Spaanse ontdekkingsreizigers aardappelen uit Zuid-Amerika meebrachten en ze in de Italiaanse keuken introduceerden. Maar andere vormen van gnocchi bestaan al sinds de Renaissance (en waarschijnlijk al veel eerder).
Gnocchi met kaas en champignons
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
500 gr gnocchi
Olijfolie om in te bakken
1 grote ui, grof gehakt
500 g kleine Forestière of Portobello champignons, in plakjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 g romige blauwe kaas verkruimeld
2 eetlepels (15 g) fijngehakte peterselie
zout en vers gemalen zwarte peper
Methode
STAP 1
Breng een grote pan water aan de kook en kook de gnocchi gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als ze naar de bovenkant van de pan drijven, zijn ze klaar. Giet af en zet opzij.
STAP 2
Snipper de ui en hak de knoflook en peterselie fijn. Snijd de champignons in kleinere stukjes.
STAP 3
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui aan met de knoflook, terwijl je een paar keer roert. Voeg na 3 minuten ook de champignons toe. Bak 1-2 minuten, roer dan de gnocchi in de pan. Bak het geheel nog 3-5 minuten. Haal van het vuur en roer de blauwe kaas en peterselie erdoor. Proef de smaak en voeg naar smaak meer zout en peper toe. (let op met zout want de kaas is al zout)
Serveer het gerecht met een frisse salade.
Tip
Geen gnocchi? Geen probleem. Gebruik in plaats daarvan gekookte penne, fusilli of spaghetti.
Hou je niet van blauwe kaas? Vervang dit door roomkaas, gorgonzola, of verkruimelde geitenkaas.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in: