Weg met die vakantiekilo’s – 4 effectieve tips
(soChicken | Jelle Hermus) Ben je aangekomen op vakantie? Geen zorgen. Ik laat je zien hoe je die vakantiekilo’s kwijtraakt met verrassend weinig moeite.
Ben je aangekomen op vakantie?
Ik wel. Gelukkig niet zoveel als ik vroeger vaak deed , maar ja – ik draag duidelijk een aantal croissants nog overal met me mee naartoe.
Niet het leukste in de wereld, maar ook geen groot probleem. Die vakantiekilo’s zijn er zo weer af. Wil je weten hoe? Ik deel een paar effectieve tips.
1. Kom rustig terug op je basislijn
Je gewicht is een resultaat van je levensstijl de afgelopen tijd. Draaiden de afgelopen weken vooral om ijs en croissants? Guilty! Dan merk je vast – net als ik – dat je broek strakker gaat zitten. Logisch.
Veel mensen willen vervolgens zo snel mogelijk die vakantiekilo’s weer kwijt. Begrijpelijk, maar waarschijnlijk hoef je je er niet zo’n zorgen om te maken.
Kom gewoon weer terug naar je normale basislijn. Als je leeft zoals je deed vóór de vakantie, dan zul je uiteindelijk weer het lichaam krijgen dat past bij die levensstijl.
Soms moet je misschien een beetje afkicken van alle overdaad. Dat is prima. Ik bracht mezelf binnen enkele dagen bijvoorbeeld weer terug bij mijn normale – gezondere – eetpatroon (ik schaalde rustig terug van drie ongezonde snacks per dag, naar twee, naar één, naar geen).
Zo voelt het allemaal niet zo moeilijk, en pak je de draad makkelijker weer op.
Tip: Richt je aandacht niet op de weegschaal. Ga vooral weer normaal eten, dan ben je al een heel eind.
2. Schoon je eetpatroon op
Fijn, maar je wilt ook niet dat dit een halfjaar gaat duren. Dus hoe schudden we die vakantiekilo’s ietsje sneller van ons af?
Om af te vallen moet je lichaam in een calorietekort raken. De makkelijkste manier om dit te doen is door je eetpatroon (een beetje) verder op te schonen. Het hoeft niet drastisch – zelfs als je (op weekbasis) maar 100-200 calorieën minder eet per dag zul je uiteindelijk op je normale gewicht komen.
Hoe kun je makkelijk je eetpatroon opschonen?
- Stop met snacken. Eet gewoon goede, voedzame maaltijden. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een uitzondering te maken in het weekend.
- Stop met het drinken van calorieën. Drink water, thee, (zwarte) koffie, bruisend water of cold-brew ijsthee.
- Als het bij je past, beoefen dan intermittent fasting. Zo bespaar je een berg calorieën zonder dat je veel honger ervaart.
- Doe rustig aan met hele calorierijke voedingsmiddelen, zoals snoep, koek, chocolade, chips, kaas, noten, pindakaas, avocado en olie.
- Voeg meer caloriearme voedingsmiddelen toe aan je maaltijden. Zoals groente en fruit.
- Kies zoveel mogelijk voor hele, onbewerkte voedingsmiddelen. Vezels en eiwitten helpen je langer vol te zitten, waardoor je honger afneemt.
Je hoeft niet alles te doen. Het hoeft niet perfect. En het hoeft zéker niet drastisch. Het is niet nodig om de hele dag rond te lopen met een ‘flauw’ gevoel. Maak kleine aanpassingen hier en daar, dan zul je merken dat je (bijna moeiteloos) weer op je normale gewicht komt.
3. Laat je haast los
Zodra je stopt met die twee croissants per dag, en je eetpatroon een béétje opschoont, zal je lichaam vanzelf weer op gewicht komen.
Fijn! Dan kun je je aandacht ondertussen richten op andere dingen.
Als je het rustig aan doet duurt het afvallen mogelijk een paar weken. Maar tegelijkertijd kost het je dan ook nauwelijks moeite. Onderdruk die neiging om drastisch te gaan ‘lijnen’ zodat je zo snel mogelijk die kilo’s kwijt bent.
Heftig diëten leidt alleen maar tot gedoe op de lange termijn: denk aan eetbuien, obsessief gedrag, verlies van spierweefsel, chronische chagrijnigheid en ga zo maar door.
Leg je focus op gezond, voldoende en aangenaam eten. Op die manier leer je jezelf aan om gewoon altijd gezond te eten en blijf je makkelijker op gewicht.
Kleine veranderingen hebben namelijk een enorme impact op de lange termijn. Als het je lukt om ’s avonds – in plaats van koekjes – voortaan wat fruit of niets te eten, dan scheelt dit op de lange termijn honderden koekjes per jaar! En dat ga je merken in je energieniveau én je gewicht.
Tip: Leer jezelf aan om ‘zachtjes’ aan de knoppen te draaien: ”Die broek zit iets te strak nu, ik doe de komende week even rustig aan.” Simpel, en veel fijner dan leven in een ‘dieetrollercoaster’.
4. Wandel elke dag
Schoenen aan, podcast in en gaan met die banaan. Probeer elke dag een flink stuk te wandelen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld uitdagen om minimaal 7-10 duizend stappen te zetten.
Wandelen is een geweldige manier om in een (mild) calorietekort te komen:
- Je kunt het overal doen.
- Het kost weinig moeite.
- Je lichaam verbrandt relatief gezien meer vet dan wanneer je bijvoorbeeld zou hardlopen.
- Je hoeft niet om te kleden of te douchen na afloop.
- Het ondersteunt je mentale gezondheid.
- Je kunt ondertussen andere dingen doen (bellen, studeren, podcast luister, etc.)
- Je krijgt na afloop geen onbedwingbare honger, zoals je dat wel kunt krijgen na intensief sporten.
- Als je een uur wandelt, verbrand je een mooie hoeveelheid calorieën.
Zet meer stappen, dan zal het veel makkelijker voelen om die vakantiekilo’s kwijt te raken.
5. Bereid je volgende keer goed voor
Wanneer we op vakantie zijn laten we de spreekwoordelijke ‘teugels’ een beetje vieren. Daar is niets mis mee, maar er is natuurlijk wel een goede balans te vinden.
Je wilt op vakantie het gevoel hebben dat je iets ‘vrijer’ bent, dat je jezelf een beetje kunt laten gaan. Dat je even niet zoveel hoeft op te letten. Er zijn manieren om dit ‘vrije’ gevoel te ervaren, zonder je gezondheid al teveel schade toe te brengen.
Zo wordt het veel makkelijker om een gezond gewicht vast te houden – het hele jaar door.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in:
Wat is urban hiking en hoe begin je daaraan
Afvallen met sporten – 4 dingen die je moet weten