BewustzijnCultuurLiefde & relatiesMensheid

Hooggerechtshof India schrapt verbod op homoseks

(Global Heart | Esther Haasnoot) Met het schrappen van een koloniaal verbod op homoseks heeft het Indiase hooggerechtshof een historische uitspraak gedaan. Dit vonnis is een enorme doorbraak in de strijd voor gelijke rechten in een heel conservatief land.

Verbod op homoseks

Consensuele seks tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht is niet langer een strafbaar feit. Sectie 377, die in 1861 in werking trad, beschouwt geslachtsgemeenschap “tegen de orde van de natuur” als strafbaar met gevangenisstraf van tussen de 10 jaar en een levenslange gevangenisstraf, samen met een boete. Het Hooggerechtshof van India schrapte op 6 september sectie 377 van het Indiase strafwetboek dat homoseksualiteit criminaliseerde. Met deze uitspraak komt een einde aan een lang juridisch gevecht, dat in 2001 door een groep die streed tegen HIV en Aids werd geopend.

Al in 2009 bepaalde een rechtbank in de Indiase hoofdstad New Delhi dat de wetsbepaling niet van toepassing was op seks tussen twee instemmende volwassenen, waarmee toen al in feite een eind kwam aan de strafbaarheid van homoseks. Nauwelijks was het oordeel uitgesproken of alle religieuze groeperingen in India begonnen zich ertegen te verzetten. Religieuze groepen tekenden toen bezwaar aan tegen dat vonnis en haalden in 2013 hun gelijk, waardoor seks tussen homo’s en lesbo’s toch weer illegaal werd. De LGBTQ-gemeenschap voerde jaren campagne voor opheffing van dit verbod, dat nog uit de negentiende eeuw dateert toen de Britten als koloniale machthebbers in India de dienst uitmaakten. Dit is de eerste keer dat een Indiase rechtbank heeft verklaard dat seksuele minderheden geen tweederangsburgers zijn en dat ze niet kunnen worden gediscrimineerd. De vijf rechters waren unaniem in hun beslissing.

“Het recht om waardig te leven is erkend. Seksuele oriëntatie is een natuurlijk verschijnsel dat wordt bepaald door biologie en wetenschap. Seksuele geaardheid is een van de vele natuurlijke fenomenen. Elke vorm van discriminatie op grond van seksuele geaardheid is een schending van de grondrechten.” – Dipak Misra Opperrechter van het Hooggerechtshof

Volgens de rechters leven homo’s in India door de strafbaarheid met diepgewortelde trauma’s en angst.

“De geschiedenis een excuus schuldig is aan de LGBTQ-gemeenschap omdat die in het verleden vaak ernstig te lijden heeft gehad onder discriminatie.” – Indu Malhotra Rechter van het Hooggerechtshof

Activisten toonden zich blij met de uitspraak die als mijlpaal wordt gezien.

Herstel in mensenrechten

Het belang van dit vonnis moet zeker niet worden onderschat. Vijf jaar geleden deinsde het Hooggerechtshof er nog voor terug het verbod te schrappen. Hoewel de laatste jaren de anti-homowet zelden werd gebruikt om veroordelingen te verkrijgen werden desondanks leden van de LGBTQ-gemeenschap gestigmatiseerd, uitgestoten, lastig gevallen, vastgehouden, gechanteerd, en/of verkracht.

Ze hoefden vaak niet te rekenen op bescherming van de politie. Veel Indiërs, zeker op het platteland, zien homoseksualiteit nog altijd als een schande. Religieuze leiders hebben zich vaak vijandig opgesteld jegens homo’s en lesbiennes.

De politie en soms de gehele samenleving gebruikte de wet als een excuus om homoseksuele mannen en vrouwen te vervolgen waardoor leden van de LGBTQ-gemeenschap niet in staat waren om bescherming of gerechtigheid te zoeken in de wet.

Vele mensen leefden hierdoor in diepe angst. Tevens was de wet ook een significante belemmering voor de bestrijding van HIV / Aids onder seksuele minderheden.

In de praktijk zal het waarschijnlijk nog even duren voordat de LGBTQ-gemeenschap volledig als gelijkwaardig wordt geaccepteerd. In het conservatieve India heerst op seksualiteit in het algemeen een groot taboe. Legalisering alleen is niet voldoende en zal er zeker niet toe leiden dat het seksueel geweld, discriminatie en uitsluiting gelijk is verdwenen.

Desalniettemin zijn mede dankzij Bollywood-films wel gay-scenes ontstaan waarin het thema homoseks positief aan de orde komt. In de grote steden zoals Delhi, Mumbai en Bangalore is acceptatie van homoseksualiteit geleidelijk toegenomen. Dit zijn belangrijke stappen in de goede richting.

“Dit vonnis zal de deuren openen voor veel meer burgerrechten. En we zullen voor die rechten vechten. Dit is de eerste veldslag die we hebben gewonnen. Er komen er nog veel meer aan en die zullen we zeker ook winnen.” – activist Sukhdeep Singh, tevens redacteur van Gaylaxy Magazine

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe cultuur de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt

Love has no labels