Album met vogelgeluiden staat op vijfde plaats Australische hitlijst
(Global Heart | Esther Haasnoot) Album met geluiden van met uitsterven bedreigde vogels staat op nummer vijf in de Australische hitlijst.
Bedreigde vogel liedjes in ARIA top 5 Australische hitlijst
In Australië zullen de tophits van vandaag je misschien verbazen. Er is een verrassend nieuw album uitgebracht. Binnen een week na de release heeft dit album de vijfde plaats in de muziekcharts veroverd en daarmee tophits van Abba, Mariah Carey en Michael Bublé verslagen.
Wat maakt deze release zo bijzonder? Het album, Songs of Disappearance genaamd, bestaat uit de gevarieerde liedjes en roepjes van 53 bedreigde Australische vogelsoorten, die allemaal over een periode van 40 jaar werden opgenomen. De opbrengst gaat naar de BirdLife Australia, een organisatie die zich inzet voor het behoud van vogels. Er zijn inmiddels iets meer dan 2.000 exemplaren van dit indrukwekkende album van verkocht, waarvan ongeveer 1.500 in de voorverkoop – heel wat minder dan het aantal dat vroeger nodig was om in de hitlijsten te komen, vóór het tijdperk van de muziekstreaming.
“De roep van 53 inheemse vogels, opgenomen over een periode van vier decennia, werd verzameld op een album om fondsen te werven en mensen bewust te maken van de soorten die met uitsterven worden bedreigd.”
Songs of Disappearance
De beschrijving van het album geeft je een voorproefje van de unieke muzikale ervaring die je te wachten staat: “Het titelnummer viert de ongelooflijke diversiteit van het Australische klanklandschap en laat zien wat we te verliezen hebben als we geen actie ondernemen. Laat je meeslepen door een koor van iconische kaketoes, het gezoem van bowerbirds, een bizarre symfonie van zeevogels, en de spookachtige roep van een van de laatst overgebleven nachtpapegaaien.”
Het idee achter het album begon vorm te krijgen toen Stephen Garnett, auteur van het Australische Actieplan voor Vogels, Anthony Albrecht van het Bowerbird Collective benaderde of de organisatie bereid zou zijn om het actieplan te promoten, dat als doel heeft het bewustzijn over de benarde toestand van bedreigde vogels in Australië te verspreiden.
Albrecht bracht het idee naar violiste en mede-oprichtster van Bowerbird Collective, Simone Slattery, en de twee begonnen de liederen van 53 bedreigde vogels te arrangeren tot een openingstrack voor wat later Songs of Disappearance zou worden. Alle roepjes en liedjes waren afkomstig uit de archieven van natuurrecensent David Stewart, die zijn opnames had bewaard in The British Library, National Sound Archive, en het Macaulay Laboratory of Ornithology in Ithaca, New York. Andere partners die bij de ontwikkeling van het album betrokken waren, zijn de Charles Darwin University en Mervyn Street van Mangkaja Arts.
“Ik luisterde naar de vogels [zoals opgenomen door Stewart] de een na de ander en ik vond het ongelooflijk ontroerend,” vertelt Slattery aan The Guardian terwijl hij het creatieve proces uitlegt. “Ik bleef luisteren tot ik een structuur voelde opkomen, zoals een eigenzinnig ochtendkoor. Sommige van deze geluiden zullen luisteraars shockeren omdat ze extreem percussief zijn, ze zijn helemaal niet melodieus. Het zijn klikjes, ratels, gekrijs en diepe bastonen.
In Australië gevestigde luisteraars kunnen een gedrukt exemplaar van de CD bemachtigen, maar digitale versies zijn wereldwijd verkrijgbaar.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Michael Jackson his message of World Peace lives on through his Earth Song