“AllotMe” voor tuinen: een platform dat tuiniers verbindt met groene ruimtes

(Global Heart | Esther Haasnoot) De wachtlijsten voor volkstuinen in het Verenigd Koninkrijk lopen in de tientallen jaren op, waardoor veel aspirant-kwekers geen plek hebben om hun handen vuil te maken. Een nieuw digitaal platform genaamd AllotMe heeft een oplossing. 

AllotMe verbindt mensen met groene ruimtes

Een Airbnb-achtige website wil mensen met vrije buitenruimte en stadsbewoners die een moestuin willen beginnen bij elkaar brengen

Toen het Verenigd Koninkrijk vorig jaar op slot ging en er een golf van paniekaankopen ontstond waardoor de schappen van de supermarkten leeg raakten, zochten veel mensen troost en zekerheid in hun moestuintje. Tenminste diegenen die het geluk hadden een tuintje te hebben. 

Degenen die dat niet hadden kwamen op een wachtlijst. De National Allotment Society meldde dat het aantal aanvragen in sommige gebieden met meer dan 300 procent was gestegen, waardoor de toch al lange wachtlijsten met tientallen jaren waren verlengd. Eén volkstuin in Leeds heeft nu naar verluidt een wachtlijst van 170 jaar – dat is een lange tijd om op je boontjes  te wachten. Terwijl aspirant-telers eindeloos wachten, zijn veel huiseigenaren niet in staat of niet bereid om hun tuinen te onderhouden, wat betekent dat potentiële kweekruimte verloren gaat. Was er maar een manier om die twee met elkaar te verbinden. 

Een eenvoudig en sympathiek idee 

Dat is gelukt, dankzij architect Conor Gallagher, die onlangs AllotMe lanceerde, een digitaal platform dat wordt aangeprezen als de ‘Airbnb voor tuinen’. Wat is het? AllotMe is een marktplaats voor het delen van tuinen. Hier kunnen  aspirant-moestuiniers een ruimte vinden om te beginnen met het kweken van hun eigen producten. En het stelt mensen die groene ruimtes hebben die ze niet gebruiken in staat om ze te verhuren aan de zou-graag-willen telers die op zoek zijn naar grond. Conor kwam op het idee nadat hij van Belfast naar Londen was verhuisd.

“Het drong tot me door dat er een onaangeboord reservoir van buitenruimte is”

-Conor Gallagher

Conor besefte dat er zoveel mensen waren zonder tuin of zonder toegang tot buitenruimte, en dat het zo moeilijk, bijna onmogelijk was om via de traditionele weg een volkstuin te krijgen. Het was hem duidelijk  dat er een enorm verlangen naar duurzaam leven bestaat, maar dat er geen manier was om daaraan te voldoen. 

Als architect is hij opgeleid om kansen in de ruimte te zien, en toen hij  langs een overwoekerde en onbeminde tuin liep, drong het tot hem door dat er in Londen een onaangeboord reservoir aan buitenruimte is dat onbenut blijft, dus waarom zouden we die twee niet samenbrengen, was zijn gedachte. En zo ontstond AllotMe, een digitaal platform dat het huren van tuinruimte net zo gemakkelijk moet maken als Airbnb het huren van een logeerkamer heeft gemaakt.

Volkstuintje

Niet alleen goed voor planten

Het eerste perceel dat op het platform werd vermeld was Conor’s eigen achtertuin. Corrie Rounding  uit zuid Londen is  de eerste ‘groene vinger’ die gebruik maakt van het platform. 

Het begon met een pot basilicum in de vensterbank, maar al snel droomde Corrie van uien en aardappelen. Het probleem was waar ze de ruimte kon vinden om kleine zaailingen te laten uitgroeien tot grote, mooie groenten. Haar flat op de tweede verdieping in Zuid-Londen heeft niet eens een balkon, en de wachtlijsten voor volkstuintjes in de binnenstad zijn de pan uit gerezen. Gelukkig kon zij een eigen groentetuin aanleggen nadat ze ruimte heeft gehuurd van haar buurman die meer tuin heeft dan hij tijd heeft om deze te bewerken.

“Ik wil al zo lang een ruimte vinden om mijn eigen tuin te verbouwen, maar in Londen is dat zo moeilijk”, zegt  Corrie. “De kans om zelf te kweken is briljant, en het is ook zo therapeutisch. Ik hou ervan hoe rustgevend het is om in de buitenlucht te werken.”

Conor zelf dook een paar jaar geleden voor het eerst met zijn handen in de aarde en ontdekte de voordelen voor de geestelijke gezondheid van het  kweken van groenten en fruit in eigen tuin. Hij hoopt dat AllotMe op dezelfde manier het welzijn van andere mensen zal helpen verbeteren, terwijl het ook de relaties in gemeenschappen zal versterken. 

Een groenere samenleving mogelijk maken

Hoewel AllotMe pas in mei van start is gegaan, staan er alleen al in Londen meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst. Maar dit is niet alleen een trendy hoofdstedelijk initiatief. Overal in het Verenigd Koninkrijk melden mensen zich aan. De vraag naar kavels is momenteel groter dan het aanbod. Conor hoopt dat dit zal veranderen naarmate meer mensen zich bewust worden van het platform en de wens om duurzaam te leven verder aanslaat.

Duurzaamheid speelt een grote rol. Verhuurders kunnen om uiteenlopende redenen hun buitenruimte niet gebruiken, maar door deze aan iemand te verhuren en te gebruiken om voedsel te verbouwen, leveren ze een bijdrage aan een groenere samenleving en spelen ze zelf ook een rol.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Een manier om een stad te vergroenen, haal de tegels eruit

Een gemeenschapstuin doet veel meer dan groenten en fruit verbouwen

Translate »