De reizende boom laat ons stilstaan bij groen in de stad

(Bright Vibes) Kunstenaar en ruimtelijk ontwerper Hein van Duppen plantte een boom op de achterbank van zijn auto. Hij reist ermee door het land en verzamelt verhalen over groen in de stad. Dat is er namelijk te weinig in Nederland. Wat betekent groen voor mensen en wat voegt het toe aan de leefomgeving?

De reizende boom

Elke parkeerplek is een potentiële groeiplek voor een boom. Als je zo gaat kijken dan is er ineens heel veel ruimte in de stad.”

– Hein van Duppen

De afgelopen twintig jaar is het aantal auto’s in Nederland met 23% toegenomen. Volgens het CBS groeide het aantal auto’s in 2019 zelfs sneller dan de bevolking. Al die auto’s bewegen zich in de openbare ruimte. Maar intussen verdwijnt daardoor het groen uit de buurt en draait klimaatverandering in de hoogste versnelling.

Zaadje planten voor een groenere stad

Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en in steden warmt het extra snel op. Steden zijn een soort hitte-eilanden. De stad moet dus vergroenen, niet alleen in beleid, maar ook qua uiterlijk. Zo kunnen we in de toekomst beter omgaan met verschillende, extreme weersomstandigheden, zowel tijdens hittegolven als bij grote hoeveelheden neerslag.

De publieksopening van de reizende boom vond plaats in Tilburg, een van de meest versteende binnensteden in Europa. Er is daar heel weinig groen, maar nu reed er ineens een boom door het centrum. Aan BrightVibes vertelde Hein zijn beweegredenen voor het project.

“Met dit project probeer ik mensen op een andere manier naar de omgeving te laten kijken en te laten nadenken. Hoe is de ruimte nu ingericht en hoe zouden we die anders kunnen gebruiken en benutten?” – Hein van Duppen

Goede match

De boom wortelt op de achterbank van Heins autootje en heeft het daar hartstikke goed. Hij kan er zeker overleven en maakt zelfs al nieuwe scheuten aan. Auto en boom passen ook goed bij elkaar: de boom heeft een klein blad en is niet te hoog, dus hij kan nog onder viaducten door.

De rijdende boom rijdt voorlopig nog door het land om zoveel mogelijk groene verhalen te verzamelen. Maar natuurlijk is het ook de bedoeling dat we in de toekomst de auto laten staan en steen inruilen voor groen. Dat is beter voor onszelf en voor de planeet.

Bekijk onderstaande video en volg de boom op reis door het land.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in: 

“AllotMe” voor tuinen: een platform dat tuiniers verbindt met groene ruimtes

Automatisch groen leven – Maak een eco systeem!

Translate »