Deze houten reuzen laten de kracht van recyclen zien

(Bright Vibes | Astrid Isabella Claessen) Zes houten reuzen schuilen in parken en bossen aan de rand van Kopenhagen en ze hebben een krachtige boodschap over recyclen en het milieu.

Recycle kunst in alle vormen en maten

Thomas Dambo is een Deense kunstenaar die met gerecyclede materialen werkt. Voor de reuzentrollen die hij over de hele wereld heeft gebouwd, gebruikt hij rest hout dat hij plaatselijk vindt.

Zijn reuzen laten de enorme impact van recyclen zien en wat er kan ontstaan wanneer we afval niet meer als iets vies zien, maar als iets moois; een mogelijkheid om er kunst van te creëren!

Een leven lang bouwen

Thomas Dambo groeide op in de hippietijd in een commune net buiten Ulse, in Denemarken, waar hij leerde over duurzaamheid en recyclen. Met zijn moeder ging hij naar vlooienmarkten, hij droeg tweedehandskleding en wanneer hij tv keek, moest hij er ook iets creatiefs mee doen (bijvoorbeeld een tekening maken nadat hij batman had gekeken). Op deze manier is hij altijd al onderwezen om zelf dingen te creëren.

Dit kwam van pas toen hij naar school ging en daar de kans kreeg om aan een klein houten huisje te werken; al zijn vrije tijd werd besteedt met het bouwen aan het huisje, wandelen in de natuur en nog meer bouwen. Hij had altijd al de ideeën en het enthousiasme waardoor mensen met hem kwamen werken. Dit was al zo toen hij een kind was, en het is nu, nu hij werkt als recycle kunstenaar, nog steeds zo. Nu kan hij de wereld rondreizen om dorpen en steden te ontdoen van hun afval en geweldige kunst ervan te maken.

Zo creëerde hij onder andere ‘happy walls’, enge sculpturen voor op festivals, hele bossen van afval en natuurlijk de houten reuzen; deze zijn ofwel verstopt in de bossen, of ze beschermen hele eilanden!

The happy wall

Toen hij nog naar school ging, bedacht hij de Happy Wall: een installatie die bestaat uit houten blokken op draaibalken, in verscheidene kleuren zodat ze zo gedraaid kunnen worden dat er verschillende patronen ontstaan. Later maakte hij hier grotere variaties op, op verscheidene plekken ter wereld. Hij ontving duizenden foto’s van mensen die voor de muur gaan staan om te laten zien hoe blij ze zijn en er vond zelfs een huwelijksaanzoek plaats voor de muur!

Happy Wall: Kijk hoe deze straatkunst mensen dichter bij elkaar brengt

Thomas wil mensen laten zien wat er allemaal mogelijk is met afval.

Hij gelooft dat de beste manier om de wereld te ontdoen van ons afval probleem is door mensen te leren beter te recyclen en het afval te gebruiken zodat het weer waarde krijgt. Hij geeft workshops in scholen om kinderen dit al op jonge leeftijd te leren.

Samen met schoolkinderen heeft hij een heel bos van plastic afval gemaakt in een enorm park in de binnenstad van Mexico Stad. Dit project, genaamd ‘future forest’ (toekomstbos) is een 500 vierkante meter grote installatie met duizenden (plastic!) bloemen, bomen en dieren. Samen met de kinderen ging hij naar de stort om daar allerlei plastic afval op te halen en organiseerde hij workshops waar mensen aan mee konden doen en dingen konden bouwen voor in het bos. Toen het klaar was, konden ze er doorheen lopen; net als een echt bos.

Thomas heeft het zelfs klaargespeeld om een festival te organiseren, compleet gebouwd van het afval van een ander festival met onder andere 4000 verzamelde bierblikjes.

We moeten echt proberen minder afval te produceren en het afval dat we wel produceren of dat al geproduceerd is; daar kan zoveel mee gedaan worden!

Gerecyclede sculpturen

De afgelopen vier jaar heeft Thomas 25 gerecyclede sculpturen gemaakt en de laatste van het project zijn 6 verstopte reuzen in zijn stad Kopenhagen. De reuzen zijn te vinden op zijn favoriete onontdekte plekjes rond de stad waar niet al te veel mensen komen. De enorme sculpturen kunnen alleen gevonden worden met hulp van een schatkaart, of een gedicht dat gegraveerd staat op een steen naast ieder sculptuur, dat hints geeft over waar de andere reuzen verstopt zijn.

De Zes Vergeten Reuzen – Recycled Beeld Schattenjacht De Zes Vergeten Reuzen is een schattenjacht van de 6 enorme gerecyclede beelden die gemaakt zijn van sloophout die ervoor zorgt dat mensen de wonderschone natuur in de gemeente van West Kopenhagen gaan verkennen.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Deze vissersboten in Kameroen zijn gemaakt van duizenden plastic flessen

Music Japan constructed the world’s most magnificent sound garden

Translate »