DuurzaamMensheidMilieuNatuur & DierenWonen

Dit nieuwe ‘verticale bos’ is letterlijk het groenste sociale woningbouwproject dat er bestaat.

(Bright Vibes | Jan Tonnis) De Trudo Toren – een prachtig verticaal bos in Eindhoven – bevordert de biodiversiteit, bestrijdt de klimaatverandering en levert waarschijnlijk de coolste betaalbare woningen van Nederland.

Het nieuwe Trudo Verticale Bos in Eindhoven is een betaalbaar sociaal wooninitiatief

Eindhoven is net klaar met het planten van 125 bomen in zijn eerste Verticale Bos. Volgende maand zullen de nieuwe bewoners er hun intrek nemen. Wat Trudo Toren nog specialer maakt, is dat het uit 125 kleine, betaalbare appartementen (van ongeveer 50 m2 per stuk) bestaat. Trudo is de naam van de Eindhovense woningbouwvereniging achter het project, met architectuur van verticaal bos pionier Stefano Boeri Architetti.

Een prachtige samenwerking tussen verschillende bedrijven met hetzelfde doel: de biodiversiteit in grootstedelijke gebieden bevorderen. De 125 bomen en 5.200 struiken en planten nemen jaarlijks 50.000 kilo CO2 op en produceren 13.750 kilo zuurstof.

Trudo Toren: Laatste boom

Op 2 juni is de laatste boom geplant aan de gevel van de groene Trudo Toren. Deze maandenlang durende operatie is met grote zorgvuldigheid uitgevoerd door Du Pré groenprojecten en Stam en de Koning.

Alle bomen en planten zijn geselecteerd dankzij een samenwerking van Laura Gatti (Italiaanse botanist), Dupré en bomenkwekerij Van de Berk in Sint-Oedenrode. 

Een prachtige samenwerking van verschillende bedrijven met hetzelfde doel: biodiversiteit bevorderen in hoogstedelijk gebied. De 125 bomen en de 5.200 struiken en planten zorgen jaarlijks voor 50.000 kilo co2 absorptie en produceren 13.750 kilo zuurstof. Ook hebben we inmiddels het eerste vogelnest gespot. We zijn erg benieuwd hoe de Trudo Toren er tijdens de vier seizoenen uit gaat zien!

Een knap staaltje Supporting People: 125 betaalbare, prachtige en duurzame huurwoningen op één van de meest aantrekkelijke en levendige plekken van Eindhoven!

De Trudo Toren In Eindhoven het eerste ‘Vertical Forest’ van Nederland. De expertise van architect Stefano Boeri, inmiddels internationaal bekend van de groene woontorens in Milaan, werd door woningcorporatie Sint-Trudo ingeschakeld om op Strijp-S het groene appartementencomplex te realiseren.

De appartementen zijn klein (minder dan 50 vierkante meter) en ontworpen voor het type gebruiker waarvoor ze bestemd zijn. Toch beschikt elk appartement nog over de ruimtelijke uitbreiding in de vorm van terrassen van meer dan 4 vierkante meter en de natuurlijke micro-omgeving die wordt gecreëerd door de aanwezigheid van 1 boom en 20 struiken op elk balkon.

Een echt ecosysteem. In feite zal het Trudo Vertical Forest in staat zijn een nieuwe groene habitat in de grootstedelijke omgeving van Eindhoven te creëren. Deze habitat zal bijdragen aan de ontwikkeling van de biodiversiteit, een echt ecosysteem dat wordt gevormd door de aanwezigheid van meer dan 70 verschillende plantensoorten. Dit ecosysteem kan de luchtvervuiling tegengaan dankzij het vermogen van de bomen om elk jaar meer dan 50 ton kooldioxide te absorberen.

De urgentie om steden te vergroenen. Het gebouw heeft zijn groene uiterlijk gekregen door XL plantenbakken aan de gevel bij ieder appartement. De bakken zijn beplant met bomen, struiken en vaste planten en door de hoeveelheid én de maat van de beplanting is er een verticale groenstructuur ontstaan. Een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen.

In het voorjaar van 2018 zijn alle bomen gerooid en voorzien van een ‘airpot’. Ze zijn daarna door Laura Gatti en Stefano Boeri persoonlijk gecontroleerd. De bomen hebben in totaal twee jaar bij Van den Berk op het speciaal ingerichte veld aan de druppelleiding gestaan, totdat het project zover was gevorderd dat de bomen konden worden geplant.

Trudo Toren: 125 bomen op 19 etages. De kluiten van de bomen zijn verankerd aan de bakken en de bomen zijn met boombanden aan staaldraden aan het gebouw bevestigd. Ze staan in een speciaal samengesteld substraat.

Verplantingsstress. Door de bomen vooraf te rooien en op ‘airpot te zetten´ zijn deze de verplantingsstress op de kwekerij al kwijtgeraakt. De kluiten hebben goed kunnen doorwortelen, want de airpots stimuleren de aanmaak van fijne haarwortels en zo maken we bomen met kluiten van de hoogst mogelijke kwaliteit.

verticale bos

Inheemse bomen. In samenspraak met landschapsarchitect Laura Gatti en groenaannemer DuPré is gekozen voor een inheems en sterk assortiment om het bos de allerbeste groeikansen te geven. Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen.

Sensoren voor waterbehoefte. Alle beplantingsbakken van het wooncomplex zijn voorzien van sensoren welke de waterbehoefte monitoren en zorgen dat er tijdig water wordt gegeven. Voor het onderhoud is een passend plan gemaakt. Dit wordt uitgevoerd met een glazenwasinstallatie, zo’n 4 tot 5 keer per jaar.

Technische oplossingen. Het concept ‘Vertical Forest’ vraagt om goed doordachte technische oplossingen, want de groeiplaatsen zijn van nature niet optimaal. In de aanloop naar de realisatie van de bostoren in Milaan zijn daarom veel tests en onderzoeken gedaan met betrekking tot de groeiomstandigheden van de bomen.

Windtesten en onderzoeken. Er werden windtests gedaan en er is onderzocht in welk grondmengsel bomen zich het beste kunnen vastzetten. Alles is in het werk gesteld om de juiste condities voor een gezonde groei te garanderen. De resultaten in Milaan zijn tot nu toe heel goed en de bewoners zijn zeer positief over hun groene omgeving.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe drijvende huizen mensen in overstromingsgevoelige landen helpen

Een manier om een stad te vergroenen, haal de tegels eruit