Eco-therapie: hoe ‘Forest bathing’ je gezondheid verbetert
(Global Heart | Esther Haasnoot) Het tonicum van de wildernis blijkt een klassiek recept voor elke beschaving en ook toepasbaar in tijden van ontevredenheid. Er is nu wetenschappelijk bewijs dat het effect van eco-therapie ondersteunt.
Forest bathing: een duik in de natuur
De wind die de bladeren doet ruisen, een druppel op je wang, de geur van aarde, planten en bloemen. Natuur ervaren met al je zintuigen. De Japanners noemen het ‘shinrin-yoku’ – oftewel bosbaden: je onderdompelen in de natuur.
‘Baden in het bos’ – eigenlijk gewoon in de aanwezigheid van bomen – werd in 1982 onderdeel van een nationaal volksgezondheidsprogramma , toen het bosministerie van Japan de uitdrukking shinrin-yoku bedacht en topiary als therapie promootte.
De wijsheid van de natuur is al lang duidelijk in deze cultuur. De waardering van de natuur – massaal picknicken onder de kersenbloesems – is een nationaal tijdverdrijf in Japan.
Fysiologische en psychologische effecten
Studies hebben aangetoond dat deze Japanse ‘eco-therapie’ je gezondheid verbetert. Zo is van de Japanse manier van baden in het bos bewezen, dat het de hartslag en bloeddruk verlaagt, de productie van stresshormonen vermindert, het immuunsysteem stimuleert en de algemene gevoelens van welzijn verbetert.
Een van de redenen dat ‘shinrin-yoku’ volgens Japanners zo heilzaam is, is vanwege de grote hoeveelheid phytonciden in het bos. Want boslucht voelt niet alleen verser en beter, het blijkt de functie van het immuunsysteem te verbeteren. Dit komt door verschillende essentiële oliën, over het algemeen phytoncide genoemd, die worden aangetroffen in hout, planten en sommige groenten en fruit, die door bomen worden uitgestoten om zich tegen ziektekiemen en insecten te beschermen.
In Japan is de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van phytonciden. Al zeer lang worden phytoncides zoals pinene gekoppeld aan antimicrobiele eigenschappen en limonene (afkomstig van bv citrusplanten) aan tumor onderdrukkende eigenschappen.
Zo bleek dat de antistoffen die witte bloedcellen aanmaken, de zogenaamde ‘natural killer cells‘, aanmerkelijk toenamen bij mensen die werden blootgesteld aan concentraties phytonciden zoals die in het bos aanwezig zijn. Ook de lucht van de aarde is goed voor je. Daarin huist namelijk de bacterie Mycobacterium vaccae, die neuronen gelinkt aan je immuunsysteem activeert.
“Bosomgevingen bevorderen lagere concentraties cortisol, lagere hartfrequentie, lagere bloeddruk, grotere parasympathische zenuwactiviteit (rest-en-digest-systeem ) en lagere sympatische zenuwactiviteit (vecht-of-vluchtreacties) dan stedelijke omgevingen”, concludeert de studie.
Dichtbij de natuur leven heeft vele voordelen
Niet verwonderlijk, dat mensen zich beter voelen in de natuur. En er zijn nog veel meer gezondsheidsvoordelen te benoemen.
Zo vond een andere studie natuur een goede behandeling van Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD). Buitenactiviteiten in groene ruimten bleken de symptomen aanzienlijk te verminderen. Elders hebben studies aangetoond dat de natuur kan ook helpen om het geheugen te verbeteren.
En kinderen die binnen 5 km van diverse natuurlijke omgevingen wonen, zoals bosgebieden en boerderijen, hadden minder kans op het ontwikkelen van een allergie.
Mensen die meer dan 1 km van een natuurlijke groene omgeving leefden meer kans zwaarlijvig te zijn en minder snel te bewegen dan mensen die binnen 300 meter woonden.
Toegang tot het buitenleven verbetert ook de ouderdom. Oudere mensen hebben meer kans om langer te leven als ze wonen in de buurt van beloopbare groenrijke openbare ruimtes. De natuur kan ook helpen om het geheugen te verbeteren.
Bomen kalmeren de geest
De natuur heeft ook een positieve invloed op onze hersenen. In Spanje zeiden mensen die binnen een straal van 300 meter groen wonen dat ze een betere geestelijke gezondheid hebben. Een andere studie wees uit dat artsen in stedelijke gebieden met meer bomen op straat de neiging hadden om minder antidepressiva voor te schrijven dan die in stedelijke gebieden zonder bomen.
Een korte blootstelling aan groen kan stressniveaus verlichten. In een onderzoek naar de psychologische effecten van bosbaden vertoonden proefpersonen een sterk verminderde vijandigheids- en depressiescores, na blootstelling aan bomen.
” bosomgevingen kunnen als therapeutische landschappen worden beschouwd.”
Simpel gezegd, mensen zijn gezonder, gelukkiger en hebben minder psychisch leed als ze dichter bij de natuur leven.
Ook stadsbewoners kunnen profiteren van de effecten van bomen met slechts één bezoek aan het park. We hebben niet veel blootstelling aan de natuur nodig om de positieve effecten voor onze gezondheid te kunnen ervaren. Een kort bezoekje van 30 minuten heeft al effect. Logisch dus dat de Japanse overheid door het hele land officiële zones heeft aangewezen die geschikt zijn voor natuur-baden.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Finland biedt mensen die behoefte hebben aan lessen in geluk gratis uitstapjes