Gescheiden plastic wordt gewoon verbrand

(Welingelichte Kringen | Gerard Driehuis) Tot voor kort ging plastic afkomstig van bedrijven waar we zelf niets mee konden naar China. Zo konden we volhouden dat het plastic niet op de vuilnishoop belandt om te worden verbrand. Maar China heeft geen zin meer de vuilnisbelt van het westen te zijn en heeft besloten ons plastic niet meer te accepteren.

Nu gebeurt er wat je zou verwachten: het wordt op de goedkoopste manier vernietigd en dat is meestal verbranden. Het geldt voor bedrijfsafval.

Het afval van huishoudens mag in principe niet worden verbrand, schrijft De Volkskrant. De inzameling van huishoudelijk afval is strenger gereguleerd en bovendien gesubsidieerd. De Nederlandse wet schrijft voor dat huisafval dat gescheiden wordt ingezameld, in Europa moet worden verwerkt. Daar is een hele bedrijfstak voor opgezet van ophalen tot sorteren en recyclen, goeddeels gefinancierd door fabrikanten via het Afvalfonds Verpakkingen.

Maar voor de enorme berg plastic afval van bedrijven geldt dat niet. En dat verdwijnt nu in de verbrandingsoven. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar in heel veel landen die hun plastic-afval vroeger naar China verscheepten. En die enorme hoeveelheid bedrijfsafval die wordt verbrand maakt de inzameling van particulieren enigszins symbolisch.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen

Zeehonden sterven horrordood door plastic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »