Gevaarlijk: Diep onder het Noordpoolijs zit warm water verborgen

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Diep onder het oppervlak van de Noordpool zit warm water verborgen. Als dat vrijkomt kan het ervoor zorgen dat de hele regio ten noorden van Canada ijsvrij wordt.

Wetenschappers van de universiteit van Yale hebben ontdekt dat warm water dat van honderden kilometers verderop afkomstig is, doorgedrongen is tot diep onder het poolijs. Ze bestudeerden data van de afgelopen dertig jaar en zagen dat de hoeveelheid warmte in het gebied boven Canada verdubbeld is in de onderzochte periode. Het warme water bleek afkomstig van de Tsjoektsjenzee die veel zuidelijker ligt. Door de plaatselijke afname van ijs aldaar kon de zon het water lange tijd verwarmen. Arctische winden dreven dit water naar het noorden, maar het bleef tot nu toe onder de bovenste laag water verborgen. Daardoor is een warme zone ontstaan ergens diep onder het pak ijs.

“Dat betekent dat de gevolgen van het verlies van zee-ijs niet beperkt blijven tot de ijsvrije regio’s, maar ook leiden tot een opstapeling van warmte in het binnenste van de Noordelijke IJszee. Dat kan effecten hebben die veel verder gaan dan een ijsvrij zomerseizoen,” aldus hoofdonderzoeker professor Mary-Louise Timmermans. “Op dit moment zit die hitte nog gevangen onder het ijs. Maar als het mengt met de oppervlakte dan is er genoeg hitte om al het ijs in deze regio voor het grootste deel van het jaar te laten smelten.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Finnen willen hoofd van Trump op een smeltende ijsberg

Noorwegen mogelijk eerste land ter wereld dat alleen duurzame energie gebruikt

Translate »