To Good To Go! gratis app tegen voedselverspilling

(Global Heart | Esther Haasnoot) Heb je al eens gehoord van de  Too Good To Go app? Hiermee kun je tegen lage prijzen overgebleven voedsel kopen bij restaurants, winkels en hotels. Het werkt heel gemakkelijk en tegelijkertijd help je voedselverspilling tegen te gaan!

1/3 van al het voedsel wereldwijd wordt verspild

Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem, en dit probleem groeit helaas nog steeds. In ontwikkelingslanden wordt de meeste verspilling wordt veroorzaakt door ondermaatse oogst- koel- en opslagmethoden. In ontwikkelde landen ontstaat voedselverspilling voornamelijk door consumentengedrag.

App-ontwikkelaars komen met grensverleggende manieren om voedselverspilling tegen te gaan

Om op wereldniveau verandering te bewerkstelligen is een gedegen aanpak nodig. Niet alleen vraagt dit de inzet van regering leiders maar ook wij als consument kunnen hierin onze verantwoording nemen. Er zijn een aantal software ontwikkelaars die hun steentje bijdragen door het ontwikkelen van innovatieve apps. Het idee hierachter is ons als consument meer bewust te maken van ons consumentengedrag, met als doel zo min mogelijk voedsel in de afvalbak te laten verdwijnen.

“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”

― Dalai Lama XIV

Voorkom verspilling met de Too Good To Go-app

Inspiratie komt soms op de onverwachtse momenten: Tijdens een restaurantbezoek zag de Deense Thomas Momsen tot zijn verbazing aan het eind van de avond alle restanten van het buffet in de prullenbak gegooid worden en dacht: ‘Dit zou toch anders moeten kunnen?’

Vanuit die gedachte werd een idee geboren. Samen met een aantal vrienden bouwde hij vanuit een appartement in Kopenhagen een website, waarop gebruikers eten dat anders in de vuilnisbak zal belanden met korting kunnen kopen bij restaurants, bakkers en cafés. Dit idee sloeg aan, en al snel volgde de Too Good To Go app. Met Too Good To Go app kun je tegen lage prijzen verse producten overnemen die anders weggegooid zouden worden. Consumenten besparen zo geld op goede voeding terwijl de deelnemende bedrijven verdienen aan producten die ze anders zouden verspillen.

Hoe werkt het?

De app verbindt consumenten met restaurants, winkels en hotels zodat overtollig eten alsnog verkocht wordt in plaats van weggegooid. Voor een bedrag dat ongeveer een derde bedraagt van wat er aan kosten in zit, bestel je Via de Too Good To Go-App een zogenaamde Magix Box bij een winkel of restaurant van jouw keuze, en dan krijg je een tijdsvak waarin je de Magic Box kunt ophalen. Wat in jouw box zit, is afhankelijk van wat er die dag overblijft. Het is dus iedere keer een verrassing wat op jouw bord belandt in plaats van in de vuilnisbak. De meeste boxen gaan de deur uit voor een prijs rond de drie euro, anderen zijn wat duurder.

Internationaal

Too Good to Go is inmiddels ruim 3 miljoen keer gedownload en is actief in Denemarken, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Zwitserland. Sinds begin 2018 is Too Good To Go ook in Nederland gratis te downloaden via de play store van Apple en Android

Vooralsnog kun je alleen in Amsterdam en Utrecht een Magic Box bestellen. De volgende is Rotterdam. Het doel is steeds meer steden toe te voegen. De uitbreiding in Nederland gaat vrij snel.

Voor de mensen die dicht bij de Duitse grens wonen is het wellicht goed om te horen dat hier de app al een tijdje prima zijn werk doet.

Too Good To Go heeft zichzelf als doel gesteld om in 2018 in de meeste steden in Nederland beschikbaar te zijn.

Nieuwsgierig naar andere innovatieve food waste apps?

  1. ImpactVision
  2. FreshSurety
  3. NoFoodWasted
  4. OLIO
  5. Winnow

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

14 tips tegen voedselverspilling

Australie opent eerste supermarkt om voedsel te redden

Translate »