IKEA en MUD Jeans maken hoes van gerecyclede spijkerbroeken voor de populaire bank Klippan.

(Bright Vibes | Jan Tonnis) IKEA gaat samen met het duurzame Nederlandse jeansmerk MUD Jeans bankhoezen leveren die voor veertig procent uit gerecyclede spijkerbroeken en voor zestig procent uit duurzaam katoen bestaan.

IKEA wil duurzaam consumeren gemakkelijker en betaalbaarder maken.

IKEA wil, onder andere met samenwerkingen zoals deze, duurzaam consumeren gemakkelijker en betaalbaarder maken. De KLIPPAN bank is een klassieker die al ruim veertig jaar meegaat en kan weer nieuw leven worden ingeblazen met de nieuwe hoes. Door de stiksels en klassieke broekzakken op de hoes, krijgt de bank een stoere, industriële uitstraling. De (licht)blauwe denim hoezen zijn vanaf mei 2021 beschikbaar in alle Nederlandse IKEA winkels en op IKEA.nl.

Van gerecyclede spijkerbroeken naar bankhoes met Mud Jeans

We weten allemaal hoe veelzijdig spijkerbroeken kunnen zijn. Ook als je ze niet meer draagt! In samenwerking met Mud Jeans maken we van oude spijkerbroeken nieuwe hoezen voor de KLIPPAN zitbank. Op die manier besparen we grondstoffen en geven we jouw spijkerbroek een tweede leven. Per KLIPPAN bankhoes worden er twee spijkerbroeken gemaakt, dus tel maar op!

Denim is tijdloos en spijkerbroeken behoren tot de populairste kledingstukken op aarde. Maar er liggen er heel wat te verstoffen achter in kledingkasten. “Dus we dachten: laten we ze recyclen en er weer iets bruikbaars van maken”, zegt Piotr Jakubiak, die meehielp bij de ontwikkeling van de KLIPPAN denim hoes. Het is geen afval, maar een bruikbare grondstof. “Het begon als een klein project, maar inmiddels doen er al meerdere landen mee. We werken samen met lokale partners die dezelfde kijk op duurzaamheid hebben. Net als wij zien zij producten als bruikbare grondstoffen voor de toekomst”, zegt Piotr. De versleten spijkerbroeken worden versnipperd en vermengd met nieuw katoen, zodat de vezels samen weer een sterk materiaal vormen. “Van twee spijkerbroeken die te groot, te klein of uit de mode zijn, kunnen we één nieuwe denim hoes maken.”

16.000 gerecyclede spijkerbroeken

Voor de productie van de KLIPPAN hoezen worden in totaal meer dan 16.000 gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Per hoes zijn twee spijkerbroeken hergebruikt, waarbij de gerecyclede vezels worden gemengd met duurzaam katoen en tot garen worden gesponnen en geweven. Elke hoes bespaart bijna 27.000 liter water en heeft 67 procent lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met de standaarden in de industrie. In totaal worden in Europa ongeveer 500 miljoen spijkerbroeken per jaar verkocht en elke Europeaan heeft gemiddeld zeven spijkerbroeken – waarvan twee niet worden gedragen. Minder dan één procent van de verkochte spijkerbroeken wordt na het weggooien hergebruikt voor nieuwe kledingstukken.

Een wereld zonder afval

IKEA bundelt de krachten met MUD Jeans om positieve impact te creëren en samen te werken aan duurzame ambities. MUD Jeans is een pionier die haar industrie radicaal wil veranderen door jeans te produceren van gerecycled denim. Sustainable retailer of the year MUD Jeans maakt hiermee onderdeel uit van de circulaire economie en wil een wereld creëren waarin afval niet bestaat – ook het streven van IKEA. Bij het ontwikkelen en produceren van de KLIPPAN hoes versterken de twee partijen elkaar: MUD Jeans recyclet de oude spijkerbroeken tot nieuw denim en IKEA zorgt voor de grote schaal. De hoezen worden in negen landen verkocht. Naast de KLIPPAN hoes werken de twee bedrijven ook aan andere producten van gerecycled denim. IKEA wil in 2030 volledig circulair en klimaatpositief zijn. Dat betekent onder andere dat alle producten dan circulair ontworpen moeten zijn en alleen uit hernieuwbare of gerecyclede materialen mogen bestaan.

MUD Jeans

Het begon in 2012, toen Bert van Son MUD Jeans oprichtte. Met 30 jaar ervaring in de mode-industrie heeft hij het allemaal meegemaakt. Hij was getuige van het feit dat het leven van fabrieksarbeiders buitengewoon veeleisend is en dat de eindeloze vraag naar materiaal als gevolg van de explosieve productie onze planeet verwoest. Hij wilde de dingen anders doen.

Waarom jeans? Nou, jeans zijn één van de meest vervuilende items binnen de mode-industrie. Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Met meer dan 2 miljard jeans die jaarlijks worden verkocht, kan de impact van het recyclen van jeans en het gebruik van biologisch katoen enorm zijn.

MUD Jeans zijn CO2-neutraal.

De industriestandaard voor het produceren van een spijkerbroek is 7.000 liter.Voor de productie van één paar MUD Jeans wordt gebruik gemaakt van 581 liter water. MUD Jeans bespaart dus 6.419 liter water! Dit wordt mogelijk gemaakt door de waterrecycling fabrieken en de innovatieve was technieken van de fabrieken.

MUD Jeans zijn CO2-neutraal. Bij het produceren van één paar MUD Jeans wordt 7,14kg CO2 uitgestoten. Dit is 70% minder dan de industriestandaard. Deze CO2besparing komt door het gebruik van energiezuinige productietechnieken, transport over land en water én het gebruik van gerecycled katoen. Maar, de inspanningen stoppen hier niet: sinds 2016 compenseert MUD jeans haar uitstoot en zijn daarom CO2-neutraal.

Gemiddeld gebruikt een paar MUD Jeans 47% minder land dan de industriestandaard. Landbezetting, zowel stedelijk als agrarisch, heeft een impact op de grond en haar ecosystemen. Een paar MUD Jeans gebruikt slechts 5,16 m2a, waarvan 99% landbouwgrond. Door tot 40% gerecycled katoen in de jeans te gebruiken, kan het gebruik van biologisch katoen en daarmee ook het gebruik van land verminderen. MUD jeans heeft al 20.000spijkerbroeken omgezet in nieuwe denim. Met het terugname systeem worden jeans ingezameld d ie voor meer dan 96% uit katoen bestaan. In samenwerking met de denim experts van Recover en Tejidos Royo in Valencia worden nieuwe spijkerstoffen gemaakt van 40% post-consumer gerecycled katoen.

***

Koop slimmer kleren Hoeveel kleding koop jij? Het gemiddelde per Nederlander is ruim vijftig stuks per jaar. En sommige van die kleren dragen we maar even. Of zelfs helemaal niet. Als we met z’n allen slimmer kleren zouden kopen – minder of anders – dan zou ons dat veel opleveren. Meer kastruimte, bijvoorbeeld. Maar ook een hoger saldo op je bankrekening. En een veel beter milieu.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Monniken maken gewaden van gerecycled plastic

Waarom kan niet al het plastic afval worden gerecycled?

Translate »