Lego wil zijn speelgoed volledig duurzaam maken

(Global Heart | Esther Haasnoot) Lego wil stoppen met het maken van hun speelgoed uit op petroleum gebaseerde kunststoffen Tegen 2030 wil het Deense bedrijf zijn speelgoed volledig bouwen op basis van plantaardige of gerecycleerde materialen.

Lego stapt over op duurzame materialen

In het hart van Billund in Denemarken ligt een gebouw dat een waar imperium is. Het zit vol met complexe creaties, van een 50-meter hoge boom tot een verzameling veelkleurige dinosaurussen, allemaal gebouwd met een product dat in meer dan 50 jaar amper veranderd is. Echter een stukje verderop in een onderzoekslaboratorium probeert Lego zijn alom bekend product te vernieuwen.

Wereldwijd hebben consumenten alarm geslagen over de impact van plastic afval op het milieu. Steeds meer bedrijven nemen hun verantwoording door verpakkingsmaterialen te gebruiken die recyclebaar of anderszins minder vervuilend zijn. Ook Lego wil in deze verandering meegaan. Tegen 2030 wil het zijn afhankelijkheid van op aardolie gebaseerde kunststoffen elimineren en zijn speelgoed volledig bouwen op basis van plantaardige of gerecycleerde materialen. Want met zoveel grote bedrijven die hun aanpak wijzigen, wordt recycling de norm.

De uitdaging waar Lego voor staat

Dit is op verschillende fronten een hele uitdaging. Steeds meer kinderen gebruiken mobiele apparaten voor entertainment, waardoor Lego concurrentie heeft van andere speelgoedfabrikanten en tevens technologische bedrijven zoals Microsoft. Dat zet dit bedrijf enorm onder druk.

Lego wil blokken blijven ontwerpen die je gemakkelijk op elkaar kunt klikken en scheiden. Ook moeten deze blokken de felle kleuren behouden, bestand zijn tegen een dolle rit in een wasmachine en het gewicht van de voet van een onwetende ouder overleven. In essentie wil het bedrijf exact hetzelfde product blijven maken, maar zonder de op aardolie gebaseerde kunststoffen te gebruiken die het altijd heeft gebruikt om zijn product te maken.

Het probleem met dat doel is echter dat vrijwel al het plastic dat wereldwijd wordt gebruikt is gemaakt van aardolie. Lego stoot daardoor jaarlijks ongeveer een miljoen ton kooldioxide uit, waarvan ongeveer driekwart afkomstig is van de grondstoffen die de fabrieken ingaan. Dit brengt een aanzienlijke ecologische voetafdruk met zich mee.

Hoe willen zij dit aanpakken?

Lego wil dit op twee manieren aanpakken: Door alle plastic zakjes uit de kartonnen verpakkingen te verwijderen. Daarnaast door alle op plastic gebaseerde speelgoed voor 2030 te produceren vanuit natuurlijke bronnen zoals plantaardige vezels of gerecyclede flessen.

Momenteel gebruikt Lego meestal een stof die bekend staat als ABS (Acrylonitrilbutadieenstyreen). ABS is een licht maar hard, slagvast polymeer dat sterk is, maar toch enigszins elastisch en het heeft een gepolijst oppervlak. Tevens is het is goedkoop en geschikt voor de behuizing van allerlei apparaten. Om zichzelf te ontdoen van materialen als ABS, is Lego begonnen aan een uitputtende zoektocht naar nieuwe, duurzame materialen. Onderzoekers van het bedrijf hebben al geëxperimenteerd met ongeveer 200 alternatieven. De meeste testmaterialen, zowel biobased als gerecycled voldeden niet aan de eisen. Tijdens het testen braken sommige blokjes lego waardoor scherpe randen ontstonden die kinderen zou kunnen verwonden. Andere blokjes kwamen bij gelegenheid uit de test met misvormde pokdalige blokjes of met lelijke modderige kleuren. De zoektocht naar een substituut voor op aardolie gebaseerd plastic kan nog jaren werk vergen.

“Er rest weinig anders dan blijven proberen. Het is belangrijk dat we speelgoed kunnen maken dat de toekomst van kinderen niet in gevaar brengt” – Aldus Tim Brooks, vice-president milieuverantwoordelijkheid Lego

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

The Ocean Cleanup is begonnen aan een grote reis

Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen

Translate »