Finnen willen hoofd van Trump op een smeltende ijsberg

(Global Heart | Esther Haasnoot) Beeld je eens in; Je staat aan het roer van een prachtig zeilschip en lange tijd heb je weinig anders gezien dan de ijskappen en gletsjers op Artica. En dan gebeurt het: Je ziet een enorm gezicht. Een gigantisch gezicht. Een veelbesproken gezicht. Een gezicht dat je maar al te goed herkent en het effect heeft dat het je idyllische beeld acuut wordt verstoord. Het is bijna niet te geloven want voor je zie je het langzaam smeltende hoofd van Donald Trump.

Klimaatverandering, kunst en politiek

Er zijn nog steeds mensen die twijfelen of er nu wel of niet sprake is van een klimaatverandering. Donald Trump is een vermaard ontkenner van onder andere klimaatsverandering. Volgens hem is ‘de opwarming van de aarde’ een Chinees bedenksel met de intentie om de Amerikaanse economie minder concurrerend te maken. Ook is hij van mening dat die hele klimaatsverandering niet zo erg is, het zou ook voordelen opleveren

klimaatverandering is zo’n complex probleem en voor sommigen moeilijk te begrijpen. Vaak geloven mensen alleen maar iets wanneer ze het met eigen ogen kunnen zien.

Tijdens een campagnemeeting in Ohio suggereerde Donald Trump dat zijn hoofd zou moeten worden toegevoegd aan het voorname kwartet van vier grote Amerikaanse presidenten (Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, George Washington en Thomas Jefferson) op Mount Rushmore in South Dakota. De Finnen gunnen hem die eer maar dan op een ijsberg.

Project Trumpmore

Project Trumpmore is een gewaagde wetenschaps- en kunstproject van de Melting Ice Association (video). Een Finse milieu groep wil hiermee de aandachtvragen voor klimaatverandering. Ze willen niet alleen een ijssculptuur bouwen maar ook aanmoedigen tot een gesprek.

“Het idee van het project is om over klimaatverandering in het algemeen te praten,” zegt Nicolas Preito, voorzitter van Melting Ice Association.

Het plan is om Trumpmore te bouwen wat in omvang overeenkomt met de grootte van de presidenten op Mount Rushmore. De realisatie van dit project zal worden uitgevoerd door een team van Finse en Mongoolse ijsbeeldhouwers. Dit proces zal worden gedocumenteerd en de geschatte bouw van dit ijzige project is vier weken. Het is de bedoeling dat je via een live feed kunt volgen hoe snel het 35 meter hoge hoofd van de Amerikaanse president smelt. Concrete test moeten laten zien of er nu wel of niet sprake is van een broeikaseffect. Kortom; “het kan vriezen of dooien”, maar goed voorspellen kunnen we (nog) niet.

Inmiddels is de Melting Ice Association is een non-profitorganisatie. Via crowdfunding en sponsoring hopen zij de benodigde 400.000 euro bijeen te krijgen die nodig is om dit project op verantwoorde wijze te kunnen realiseren.

Of dit project gerealiseerd kan worden valt nog te bezien, maar aangezien het doel van Project Trumpmore uiteindelijk is om een ​​gesprek op gang te brengen, hebben Nicolas en zijn team al succes geboekt.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe herken je een narcist?

Nature is speaking – Liam Neeson is ice

Translate »