Nederlandse burgers gebruiken een “deurbel” om vissen door de sluis te helpen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een deurbel voor vissen heeft in Nederland een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met meer dan 100.000 belsignalen in slechts twee maanden tijd. Dit initiatief stelt gewone burgers in staat om de vissen door te laten, met behulp van een online “visdeurbel”.

Belletje drukken voor een goed doel

Je  leest het goed, het systeem, dat officieel visdeurbel heet, bestaat uit een onderwatercamera met internetverbinding die naast de sluisdeur is geplaatst. Via een app kan het publiek de opnames van de camera in realtime bekijken waar en wanneer zij maar willen.

Het idee was bedacht door Mark van Heukelum, een Nederlandse ecoloog. Hij werkte vorig jaar langs de Utrechtse grachten aan een ander project toen hij merkte dat veel vissen in het voorjaar vast kwamen te zitten omdat de sluizen in de grachten gesloten bleven tot het recreatieseizoen begon.

Waarom hebben vissen een deurbel nodig?

Elk voorjaar zwemmen duizenden vissen dwars door Utrecht, op zoek naar een plek om kuit te schieten en zich voort te planten. Sommige zwemmen zelfs helemaal naar Duitsland. Er is echter een probleem: ze moeten vaak lang wachten bij de Weerdsluis aan de westkant van de binnenstad, omdat de sluis in het voorjaar zelden open gaat. 

Vissen zijn essentieel voor de kwaliteit van de rivieren en kanalen, omdat ze een rol spelen bij het gezond en schoon houden van het water. De visdeurbel helpt vissen bij hun jaarlijkse trektocht om een plek te vinden om te paaien en zich voort te planten. De deurbel geeft ook informatie over de soorten en aantallen vissen die door de Utrechtse wateren trekken. Die informatie kan gebruikt worden om de kwaliteit van het onderwaterleven te verbeteren.

Lange tijd vormde de Weerdsluis een obstakel, maar met de komst van de visdeurbel worden de oude sluisdeuren voor alle vissen persoonlijk geopend. Daarmee verwelkomt Utrecht ook haar zwemmende bezoekers.

Zo kun jij  de vissen helpen om de Utrechtse grachten te doorkruisen

Het systeem, dat officieel bekend staat als de Visdeurbel, omvat een onderwatercamera met internetverbinding die naast de sluisdeur is geplaatst. De live feed wordt gestreamd naar de homepage. Via een app kan je de realtimebeelden van die camera bekijken waar en wanneer je maar wilt.

Als je een vis ziet, druk je op de digitale visdeurbel. De sluiswachter kan beslissen of de sluis opengaat of niet. De sluis gaat in het voorjaar zelden open, maar kan indien nodig dagelijks worden geopend. Met de visdeurbel kun je er voor zorgen dat vissen minder lang hoeven te wachten bij de Weerdsluis. Dat is goed nieuws, want dan worden ze minder snel opgegeten door andere dieren, zoals futen en aalscholvers.

Wereldwijde interesse

De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Vanaf eind maart waren de beelden van de visdeurbel, een onderwatercamera bij de Weerdsluis, live te zien. Geïnteresseerden wisten de website www.visdeurbel.nl met digitale deurbel massaal te vinden. Binnen twee weken hadden 735.000 mensen de website bezocht en was er al meer dan 32.000 keer aan de deurbel getrokken. Met name uit Utrecht, maar ook uit de rest Nederland, Europa en andere delen van de wereld was er veel belangstelling voor het onderwaterleven in de Utrechtse grachten. Zo keken Spanjaarden, Duitsers, Taiwanezen en Canadezen mee naar ‘onze’ vissen. Mensen kwamen gemiddeld 4 à 5 keer naar de website.

De visdeurbel is per maandag 7 juni uitgeschakeld omdat het trekseizoen van de vissen voorbij is. Vanwege de geslaagde werking en grote interesse gebruikt de gemeente Utrecht de visdeurbel volgend voorjaar weer.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Een manier om een stad te vergroenen, haal de tegels eruit

Last van frustraties? IJsland zend je kreten uit naar de natuur

Translate »