Nederlandse startup maakt veelzijdig fruitleer van afgedankte mango’s

(Bright Vibes | Jan Tonnis) Biotechbedrijf Fruitleather Rotterdam ontwikkelt momenteel een nieuw, milieuvriendelijk proces dat fruit, dat anders zou worden weggegooid, omzet in duurzaam, leerachtig materiaal, een veelzijdig fruitleer.

Fruitleer gemaakt van afgedankt fruit

Om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd de milieu-impact van de leerindustrie te verminderen, maken de twee oprichters van Fruitleather Rotterdam van onverkocht fruit veganistisch leer. Koen Meerkerk en Hugo de Boon, die zijn afgestudeerd als ontwerper aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, worden gedreven door de wens om waarde te creëren uit dingen die onbruikbaar worden geacht. Ze lossen problemen op door middel van een op design gebaseerde benadering, waarin de principes van de circulaire economie zijn verwerkt.

fruitleer

Het tweevoudige probleem

We leven in een wereld waar hulpbronnen elke dag schaarser worden.

  • Elk jaar gooien we wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weg. Dit is ongeveer een derde van de totale productie.
  • Van al het fruit dat wij voor consumptie produceren, wordt 45% weggegooid.
  • 30% van de landbouwgrond op aarde wordt gebruikt om voedsel te produceren dat uiteindelijk zal worden weggegooid.
  • Boeren hebben de neiging om tot 40% van hun oogst op het veld te laten liggen, omdat deze niet voldoet aan de cosmetische normen van de supermarkten.

In de ontwikkelde landen zijn er verschillende redenen waarom geproduceerd voedsel voor de consument wordt verspild. Dit is vaak te wijten aan het feit dat de consument te veel heeft gekocht of dat detailhandelaren het voedsel afkeuren vanwege hun uiterlijk.

  • 10% van alle broeikasgassen in rijke landen wordt uitgestoten door de productie van voedsel dat nooit zal worden opgegeten.

Naast het probleem van de voedselverspilling is ook de productie van dierlijk leder een milieuprobleem. De gevolgen zijn het grootst in armere en minder ontwikkelde regio’s in de wereld.

  • Elk jaar worden meer dan een miljard dieren geslacht om de huiden te kunnen gebruiken.
  • Het reinigingsproces van de huiden produceert wereldwijd ongeveer 650 miljoen kilo CO2.

fruitleer

De oplossing voor beide problemen

Wat als we fruitafval niet zouden zien als een restproduct maar als een waardevolle grondstof? Fruitleather Rotterdam heeft de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het omzetten van restfruit in leerachtig materiaal. Op deze manier kunnen zij een milieu- en diervriendelijk product op de markt brengen.

Het is de bedoeling dat Fruitleather kan worden verwerkt tot schoeisel, modeaccessoires en kan worden gebruikt in de interieur- en meubelindustrie.

De twee werelden van fruit en leer worden gecombineerd, waarbij het afval van de fruitindustrie wordt gebruikt om de wereld van de vervuilende leerindustrie radicaal te veranderen.

Aanpak van voedselverspilling en vermindering van de milieueffecten

Fruitleather Rotterdam ontwikkelt een milieuvriendelijk productieproces voor “fruitleer”, waarbij gebruik wordt gemaakt van onverkocht voedsel dat bij Nederlandse distributeurs wordt ingezameld. De vruchten worden ontpit en gepureerd voordat ze worden gekookt om bacteriën te elimineren en rotting te voorkomen. De vruchtensoep wordt vervolgens uitgespreid op een oppervlak om te drogen. Zo ontstaat een vel materiaal dat gemakkelijk kan worden bewerkt, gesneden, genaaid, bedrukt en bedekt met een coating die op echt leer lijkt. (Materiaal specs)

De visie van Fruitleather Rotterdam is niet alleen om het bewustzijn over voedselverspilling te vergroten, maar ook om te laten zien hoe afval op een positieve manier kan worden gebruikt.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

5 alternatieven voor leer

Plantaardige kleurpotloden gemaakt van voedselafval

Translate »