DuurzaamMilieuVoedingWonen

Trend – 6 tips waarom lokaal eten goed is

(Leukegeit | Daphne) Tegenwoordig zijn er allerlei exotische groenten en fruit te koop. Hartstikke lekker, maar niet altijd even goed voor het milieu. Het is goed om wat vaker te koken met lokale producten. Lokaal eten – hoe doe je dat op een gemakkelijke manier?

1. Vaker eten kopen bij de boer

In de wat kleinere dorpen zijn vaak boerderijen te vinden met een klein winkeltje waar je heerlijke verse producten van eigen land kunt krijgen. De desbetreffende boer verkoopt zo zijn eigen groenten en fruit direct aan huis, dus verser kun je het niet krijgen. Ook in steden zie je steeds meer bedrijven die lokale producten verkopen.

Omdat je op deze manier voornamelijk seizoensgroenten eet, kun je de afwisseling soms wat missen. Dat vind ik altijd een extra uitdaging om met dezelfde groenten verschillende gerechten te bereiden.

2. De groentetas

Wie weinig tijd heeft of graag kiest voor een lekkere, makkelijke maaltijd, is de biologische groentetas een uitkomst. Je kiest zelf de hoeveelheid en de combinaties – alleen groenten of fruit of een combinatie. Eén keer per week haal je de tas op bij de biologische supermarkt of een ander afhaalpunt.

Een aantal bedrijven waar je dit kunt kopen:

  • Odin – waarschijnlijk één van de bekendste
  • Beebox – al eens over gehad in onze vergelijken met alle maaltijdboxen op de markt
  • Groenteabonnement.nl – af te halen bij één van hun vele afhaaladressen
  • Ecorevolte – In Den Haag e.o. kun je een afgekeurd biologisch groente- en fruitpakket halen voor maar 10 euro (5-6 kg)

De producten zijn vrijwel altijd biologisch en lokaal geteeld. Daarbij kom je ook in aanraking met bijzondere -soms zelfs vergeten- groentes. Zo maak je direct weer kennis met nieuwe smaken.

3. Zelf aan de slag

Wat de boeren kunnen, dat kun jij natuurlijk ook. Bananen of peren kweken is misschien wat lastig als je geen grote tuin hebt, maar (cherry)tomaatjes, komkommers, vijgen en courgettes kun je heel goed zelf oogsten.

Zelf aardbeien en andere bessen kweken in je eigen tuin gaat hartstikke goed. Je hebt wel wat tijd en geduld nodig, maar dan weet je wel waar jouw producten vandaan komen. Je tuin fleurt er ook nog eens van op.

4. Meer dan alleen groente en fruit

Niet alleen verse producten zoals groente en fruit kun je bij de maker (in de geval de boer) zelf kopen. Nee, ook andere producten zoals meel, brood en vlees kun je zo lokaal mogelijk proberen te kopen. Bij de molen bij jouw in de buurt worden vaak zakken meel en bloem verkocht en er zijn meerdere slagerijen die vlees direct kopen van een lokale boer.

Vraag er eens naar bij jouw bakker of slager. Het kost misschien iets meer tijd dan alles in een keer in de supermarkt te kopen, maar je zult merken dat je hier veel voldoening en plezier uit zult halen.

5. Lokaal eten vs. verweggistan

Houd de volgende keer dat je de supermarkt bezoekt eens rekening door goed te kijken wat je in je boodschappenwagen stopt. Waar komen de producen vandaan? Kun je dit vervangen voor meer lokale producten uit Nederland (of eventueel Europa)?

Door te kiezen voor lokale producten wordt de afstand van boer tot supermarkt minder – dit scheelt een hoop transportkosten. Op de website kun je heel makkelijk alle seizoensgroenten en seizoensfruit per maand bekijken. Dan weet je precies welke groente en fruit er die maand geoogst wordt.

6. Lekker makkelijk

Vind je bovenstaande tips maar lastig uit te voeren? Of heb je simpelweg geen tijd of vervoer om langs verschillende verkopers te gaan? Probeer dan in de supermarkt zo lokaal mogelijk inkopen te doen. Dus groente en fruit lokaal kopen, eieren van kippen uit de buurt en brood van de bakker die zijn ingrediënten bij de molen koopt.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Eetbare kunst: In een mooie hybride boom groeit 40 verschillende soorten fruit

Voedselbos: is dit de toekomst van de landbouw?