Wat is een groendak en moet je er een overwegen? De geschiedenis en voordelen van groendaken
(Global Heart) Heb je ooit gehoord van een groendak? De geschiedenis hiervan gaat duizenden jaren terug en begint nu een grote vlucht te nemen nu we kijken naar nieuwe en innovatieve manieren om de wereld om ons heen duurzamer te maken.
Wat is een groendak of levend dak?
Wat zijn groene daken en waarom worden ze steeds populairder in de moderne architectuur? Een groendak, ook wel bekend als levend dak, is een dak dat geheel of gedeeltelijk bedekt is met vegetatie en een groeimedium. Beplant over een waterdicht membraan.
De vegetatie kan variëren van kleine vetplantjes zoals Sedum tot grotere grassen en zelfs bomen. Groene daken kunnen extensief zijn, met dunne lagen vegetatie. Of intensief, met dikkere lagen die een grotere verscheidenheid aan planten kunnen ondersteunen.
De geschiedenis van groene dakbedekking
Dit innovatieve dakbedekkingssysteem bestaat al eeuwen, met vroege voorbeelden die teruggaan tot de oudheid. De oude Romeinen gebruikten bijvoorbeeld Sedum planten op muren en daken als bescherming tegen onweer.
Vandaag de dag worden groene daken steeds populairder in het gebruikt als duurzame bouwmethode. Vanwege een reeks ecologische en economische voordelen.
Van eeuwenoude praktijken tot moderne hoogstandjes
In de oudheid bestonden groene daken uit grotachtige structuren of graszoden die bedekt waren met aarde en planten. Ze werden gewoonlijk gebruikt voor landbouw, bewoning en ceremoniële doeleinden. Deze vroege schuilplaatsen boden bescherming tegen de elementen.
De hangende tuinen van Babylon
De oude hangende tuinen van Babylon hadden een van de meest opvallende groene daken uit de geschiedenis. Men denkt dat de Hangende tuinen van Babylon rond 600 voor Christus werden gebouwd in de oude stad Babylon door koning Nebukadnezar II. Er werd gezegd dat de tuinen werden aangelegd voor de vrouw van de koning, Amytis van Media, die verlangde naar het weelderige groen van haar thuisland. De tuinen werden ontworpen als een reeks terrassen, elk bedekt met een rijke vegetatie, waaronder bomen, bloemen en exotische planten.
Deze wonderbaarlijke tuinen werden geprezen als een van de wonderen van de oude wereld. In tegenstelling tot de moderne technologie gebruikten de ingenieurs boogstenen, waterdicht riet en dikke teer om deze prachtige tuinen aan te leggen.
Volgens oude teksten werden de tuinen ondersteund door een reeks stenen zuilen en bogen, waardoor planten op verschillende hoogtes konden groeien. Water werd uit de rivier de Eufraat gehaald om de tuinen te irrigeren via een systeem van kanalen en aquaducten.
De hangende tuinen van Babylon waren een wonder van techniek en ontwerp. Het toonde het vernuft en de creativiteit van de oude Babyloniërs.
Hangende tuinen van Babylon
Voordelen van de hangende tuinen
De tuinen van Babylon boden de inwoners een aantal voordelen. Het weelderige groen bood een onderbreking van de harde woestijnomgeving. En het bood schaduw en koelte aan degenen die de tuinen bezochten. De tuinen hielpen ook de luchtkwaliteit te verbeteren en boden een habitat voor wilde dieren, waardoor een groene oase in het hart van de stad ontstond.
Naast hun esthetische schoonheid dienden de hangende tuinen van Babylon ook een praktisch doel. De tuinen hielpen de omgeving te koelen, verminderden de hitte van de zon en zorgden voor een aangenamer klimaat. Het terrasvormige ontwerp van de tuinen hielp ook om de waterstroom te vertragen, waardoor de kans op overstromingen tijdens hevige regenval afnam.
Is een groendak iets voor jou?
De groendaken van tegenwoordig vertegenwoordigen een geraffineerde synergie tussen architectuur en natuur.
Groendaken leveren vele voordelen, gaande van het verbeteren van het architecturaal ontwerp tot het helpen van het milieu. Ze bieden een perfecte combinatie van natuur en stedelijk leven, met esthetische en functionele voordelen die aanzienlijk opwegen tegen standaard dakbedekkingsoplossingen. Groendaken dragen op verschillende manieren bij aan een duurzame toekomst, zoals het creëren van een microklimaat, het verlagen van koelingskosten en het ondersteunen van leefgebieden voor wilde dieren.
De voordelen van groene daken
Groendaken kunnen verschillende voordelen bieden, zoals een betere luchtkwaliteit, energie-efficiëntie en waterbeheer. Ze kunnen ook habitats bieden voor wilde dieren en groene ruimte creëren in stedelijke omgevingen.
- Isolatie: Groene daken helpen de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren door warmte in de winter vast te houden en de koelte in de zomer te behouden. Dit kan leiden tot een lager energieverbruik.
- Waterbeheer: Door regenwater op te vangen en te filteren, verminderen groene daken de belasting van het rioolstelsel en bevorderen ze duurzaam watergebruik.
- Ecologische voordelen: Groendaken bieden habitat aan vogels, insecten en andere dieren in het wild en helpen zo de biodiversiteit in stedelijke gebieden te ondersteunen.
- Verlengt levensduur van het dak: De vegetatie beschermt het dak membraan tegen UV-stralen en extreme weersomstandigheden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.
- Verbeterde luchtkwaliteit: Groene daken helpen ook de luchtkwaliteit te verbeteren door verontreinigende stoffen en kooldioxide uit de lucht te filteren.
- Esthetisch aantrekkelijk: Groene daken voegen een natuurlijk en groen element toe aan de omgeving, wat zorgt voor een aangename uitstraling en het bevordert connectie.
- Gezondheid en welzijn: Studies tonen aan dat groen omgevingen stress verminderen en het algemene welzijn bevorderen.
Hoe maak je een groen dak?
De aanleg van een groendak bestaat uit verschillende stappen. Eerst moet het dak geëvalueerd worden om te bepalen of het het gewicht van de vegetatie kan dragen. Vervolgens wordt een waterdicht membraan geïnstalleerd om waterschade aan het gebouw te voorkomen. Vervolgens wordt een drainagesysteem toegevoegd om overtollig water van het dak af te voeren.
Als de infrastructuur er eenmaal is, wordt er een groeimedium toegevoegd om de planten van voedingsstoffen te voorzien. Tot slot wordt de vegetatie geplant, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals blootstelling aan zonlicht en waterbehoeften. Het onderhoud is minimaal en bestaat meestal uit periodiek water geven en onkruid wieden.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Ecodorp Boekel, een inspirerende circulaire woonwijk.
Dit nieuwe ‘verticale bos’ is letterlijk het groenste sociale woningbouwproject dat er bestaat.