Een gemeenschapstuin doet veel meer dan groenten en fruit verbouwen
(Global Heart | Esther Haasnoot) Gemeenschapstuinen zijn meer dan alleen plekken om je eigen groenten en fruit te verbouwen. Wanneer je deelneemt aan een gemeenschapstuin, kom je in een ruimte die gevuld is met mogelijkheden voor nieuwe vriendschappen, een betere gezondheid en kwaliteit van leven.
Waarom gemeenschapstuinen perfect zijn voor het cultiveren van welbevinden
Er is niets zo bevredigend als het kweken van je eigen verse kruiden, bloemen, groenten en fruit. Vooral als je het grootste deel van de dag achter een bureau zit, is het een welkome afwisseling om met je handen te werken en je fysiek verbonden te voelen met de aarde.
Of je nu een gemeenschapstuin wilt creëren of je wilt aansluiten, dit zijn de pluspunten van gemeenschapstuinen die je kunnen motiveren om dit te doen.
De voordelen van een gemeenschapstuin
Het verfraaien van steden
Niet iedereen beschikt over een eigen tuin, maar veel steden hebben braakliggende percelen. Geschikt land dat ongebruikt is en zich vult met troep. Als de stedelijke tuiniers het overnemen, ruimen ze de troep op. Het braakliggende terrein verandert in levendig groen. Wat de kwaliteit van leven voor iedereen in de buurt verbetert, niet alleen voor de mensen die de tuin verzorgen.
Dit is precies het idee achter gemeenschappelijke tuinen. In de gedeelde percelen komen mensen samen om verse groenten en bloemen te verbouwen. Sommige steden veranderen ongebruikt land in groene percelen, en geven mensen de kans om te genieten van het tuinieren. Bovendien is het win-win, want uit onderzoek blijkt dat het hebben van een gemeenschappelijke tuin de waarde van onroerend goed in de omgeving verhoogt.
Gezondere levensstijl
Echter de toegenomen verstedelijking heeft het moeilijker gemaakt om contact te maken met de natuur, dat is jammer. Want natuur is zo belangrijk voor onze algehele gezondheid.
Het doorbrengen van twee uur per week in de natuur is gekoppeld aan een betere gezondheid en welzijn. Diverse studies geven aan dat tijd doorbrengen in de natuur fysieke, mentale en sociale voordelen met zich meebrengt. Deze omvatten stressvermindering, verbeterde stemming, versnelde genezing, aandacht herstel, productiviteit en verhoogde verbeeldingskracht en creativiteit.
Deelname aan een gemeenschapstuin stimuleert mensen tevens gezondere keuzes te maken. Bijvoorbeeld: Het eten van de producten uit een gemeenschapstuin kan motiveren om de gewoonte te vormen om vers, lokaal geteeld voedsel te eten. Hierdoor kan het eetpatroon en algehele gezondheid worden verbeterd. Bovendien kunnen deze wijkprojecten te voet of met de fiets worden bereikt, wat ook weer goed is voor onze conditie en het milieu.
Fysieke voordelen
Volwassenen hebben minstens 150 minuten beweging per week nodig. Velen onder ons blijft achter bij dat doel. Met al het buigen, graven, tillen en trekken biedt tuinieren een volledige lichaamstraining. Het werken naar een tastbaar doel, of het nu gaat om het trekken van onkruid of het planten van groenten, geeft je een gevoel van voldoening.
Bovendien hebben de meeste mensen een tekort aan vitamine D. Omdat wij in de afgelopen eeuw steeds meer zijn overgegaan op een leven binnenshuis. Vitamine D helpt bij de vorming van sterke, gezonde botten bij kinderen, maar is ook gekoppeld aan het voorkomen van ziekte en depressie. Hoe meer tijd je buiten doorbrengt, hoe groter de kans dat je je vitamine D-gehalte verhoogt.
Verbeterde geestelijke gezondheid
Misschien minder voor de hand liggend is de positieve invloed die tuinieren kan hebben op onze geestelijke gezondheid. Psychologen zijn ze het erover eens dat tijd doorbrengen in de natuur en buitenlucht de geestelijke gezondheid verbetert. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat tuinders over het algemeen een grotere levenstevredenheid, een groter gevoel van eigenwaarde en minder gevoelens van depressie en vermoeidheid hebben dan niet-tuiniers. Een verblijf in de buitenlucht in een natuurlijke omgeving helpt ons om ons minder gestrest te voelen, vermindert de symptomen van depressies en verbetert onze concentratie en aandacht en helpt ons herstellen van mentale vermoeidheid.
Slechts 20 minuten in de natuur is genoeg om het welzijn te verbeteren. Het is in dit opzicht misschien niet helemaal verrassend dat sommige artsen natuur-recepten voorschrijven aan hun patiënten en hun aan te moedigen om naar buiten te gaan om te genieten van een beetje eco-therapie. Tuinieren geeft mensen de kans om te genieten van frisse lucht en gezonde lichaamsbeweging in de buitenlucht. Ze zorgen ook voor een vreedzame terugtrekking uit het lawaai en de drukte van een stadswijk, waardoor de stress wordt verlicht.
Tuiniers delen ook hun kennis, vaardigheden en ervaringen met elkaar en ontwikkelen op deze manier relaties en ondersteunende netwerken. Mensen met sterke sociale netwerken hebben een hogere levensverwachting, een grotere weerstand tegen stressvolle gebeurtenissen en bezoeken minder de dokter.
Verbinding en inclusie
De gemeenschapstuin ondersteunt diversiteit, inclusie en bevordert sterke gemeenschappen. “Geen mens is een eiland”, aangezien individueel welzijn, maatschappelijk welzijn en de leefwereld allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En toch voor velen, kan het aangaan van contacten een pijnlijke uitdaging zijn. Velen van ons rijden de straat binnen en sluiten de deur, zonder ook maar een beetje te zwaaien naar de naaste buren. In dit soort buurten kunnen gemeenschapstuinen een leemte opvullen.
Gemeenschapstuinen beantwoorden namelijk aan de behoeften van onze groeiende en veranderende gemeenschap. Ze bevorderen de inclusie van mensen met verschillende culturele achtergronden, leeftijden, inkomensniveaus en behoeften. Het zijn omgevingen waar de vaardigheden van mensen worden gewaardeerd en gedeeld – ondanks de verschillen. Het is tevens mogelijk om deze ruimtes breed en toegankelijk te maken. Verhoogde bedden en verharde paden kunnen bijvoorbeeld de toegang voor rolstoelgebruikers verbeteren.
De banden die ontstaan door een gedeelde liefde voor het tuinieren maken het verbinden met gelijkgestemde mensen gemakkelijker. Naast het brengen van vreugde, toont onderzoek aan dat vriendschap goed is voor je gezondheid. En in een tuin kan een gevoel van verbondenheid ontstaan, niet alleen met andere mensen, maar met de leefwereld als geheel.
Educatie en milieubewustzijn
Tuinders leren bijvoorbeeld hoe ze groenten kunnen verbouwen, en dit verspreidt zich al snel tot een nieuwsgierigheid over de teelt van andere groenten of fruit, hoe vers fruit en de groenten te bereiden of bewaren, en over milieukwesties. Kennis leidt tot een beter begrip, maar ook tot meer vragen; dit heeft tot gevolg dat zowel het respect voor de boeren als de bezorgdheid over het milieu en de problemen in het voedselsysteem worden opgewekt.
Een schoner milieu
De bomen en planten in de tuin voegen zuurstof toe aan de lucht en helpen de luchtvervuiling te verminderen. De vegetatie vangt tevens koolstof op en helpt de luchtkwaliteit verbeteren. De tuinen absorberen regenwater, waardoor de hoeveelheid afvloeiing van regenwater die via de straten en het riool, minder vervuilende stoffen, in de rivieren en terechtkomen. De boom- en struik wortels in de bodem absorberen water, waardoor het overstromingsrisico afneemt.
Vele gemeenschapstuinen composteren en recyclen plantenafval, zoals bladeren en snoeisel van bomen, tot nuttige meststof wat weer goed is voor de grond. Tuinen spelen ook een belangrijke rol in het behoud van de biodiversiteit en in de bescherming van bepaalde diersoorten. Dus omdat de relatie van mensen met de levende wereld van invloed is op hun gedrag ten opzichte van de levende wereld, kan deelname aan gemeenschapstuinen mensen ook milieubewuster en verantwoordelijker maken. Door mensen met de natuur te verbinden, kan het zijn dat gemeenschapstuinen ook helpen om de samenleving te transformeren, waardoor steden en gemeenten naar een duurzamere toekomst kunnen evolueren.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Meer dan onkruid: hoe rebelse plantkundigen stoepkrijt gebruiken om vergeten flora te benoemen