DuurzaamWonen

Betere nachtrust dankzij Stralingsanalyse Woning: bewust en positief omgaan met straling maakt verschil voor jong gezin

(Health Bytes) De vier jonge kinderen van Susanne en Jeroen de Jong sliepen onrustig en werden meerdere keren per nacht wakker. De jonge ouders uit Tilburg vroegen zich af of er mogelijk een verband kon zijn tussen deze slaapproblemen en alle draadloze en elektrische apparatuur in huis. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat die stralingsbronnen een negatief effect kunnen hebben op de nachtrust. Familie De Jong liet daarom hun woning meten op straling. Zo kregen zij in kaart welke stralingsbronnen er in en om hun woning zijn en hoeveel straling die afgeven. Jeroen en Suzanne de Jong vertellen dat zij met deze wetenschap een rustigere woon-en slaapomgeving kunnen creëren.

“We hebben een druk gezin met vier hele leuke kinderen van 6, 8, 11 en 12. Nu sliep ik zelf al een tijdje slecht en dat speelde ook bij onze kinderen. Eén van hen slaapt moeilijk in, die is echt nooit moe. En de anderen slapen onrustig en worden meerdere keren per nacht wakker. Ze kunnen dan overdag behoorlijk druk zijn. Wanneer je dan met zijn zessen in huis woont, kost dat veel energie en kun je geïrriteerd raken. Wij vinden het als ouders dus heel belangrijk dat onze kinderen een optimale nachtrust hebben”.

“Vanwege de slaapproblemen waren we op zoek naar een manier om de situatie te doorbreken. Zoekende op internet kwamen we op een website over elektromagnetische straling. Daar lazen we: ‘Zijn uw kinderen drukker dan normaal? Geeft u ze wel eens melatonine om in slaap te komen?’ Er was herkenning en het kwartje viel meteen: al die straling van wifi, mobieltjes, tablets… Als je er over nadenkt, is het eigenlijk heel logisch dat het een effect kan hebben.”

“Wanneer onze kinderen bij opa en oma zijn, slapen ze ineens veertien uur aan één stuk. Zij wonen aan de rand van een dorp en zijn niet zo van de wifi en de draadloze gadgets, dus daar is veel minder straling! Het verband tussen de onrustige nachten, en soms ook dagen, en straling, werd ons daardoor nog duidelijker. We vroegen ons dan ook af hoeveel straling we in en om ons huis hebben, of dat van invloed is en hoe we daar het best mee om kunnen gaan. We lazen toen over Stralingsanalyse Woning en dat sprak ons erg aan. We hebben toen een stralingsbioloog ingeschakeld.”

 

Meten is weten

“Toen de stralingsbioloog met verschillende meters door het huis ging, werd pas écht duidelijk hoeveel straling wij in huis hebben. Je hebt normaal geen idee op welke schaal gemeten wordt. Nul is niks, maar wat is normaal en wat is veel? De stralingsbioloog gaf uitleg en liet ons bijvoorbeeld zien hoeveel straling er van onze draadloze huistelefoon kwam. En van het draadloos speakersysteem dat wij voor de vakantie op alle kamers heb laten installeren. Ook bleek dat er bij ons veel straling van buitenaf is, waaronder van zendmasten. Maar wat konden we er aan doen?”

 

Bewust en positief omgaan met straling

“De stralingsbioloog gaf ons praktische tips hoe we bewust met al die straling om kunnen gaan, bijvoorbeeld ’s nachts de wifi uitschakelen en het mobieltje op vliegtuigstand zetten. Bovendien vertelde hij hoe je straling ook positief kunt gebruiken door deze om te zetten in natuurlijke frequenties. We kregen ook een meetrapport met alle gemeten stralingswaarden en adviezen hoe een rustige slaap- en woonomgeving te creëren. We kunnen nu beslissen welke maatregelen wij nodig vinden om te nemen.”

“We zijn in ieder geval al heel blij dat wij onze woning hebben laten doormeten. Nu we weten hoe de stralingssituatie in en om ons huis is, hebben we de keuze om bewust en bovendien positief met straling om te gaan. Als je iets niet weet, kun je er ook niks aan veranderen. Veel mensen denken bij slaapproblemen ‘het was druk op het werk’ of iets dergelijks en zien de factor straling over het hoofd, maar voor ons is het verband heel helder”, besluiten Jeroen en Susanne de Jong.

Zie www.stralinginhuismeten.nl voor meer informatie.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken (1) tonen aan dat elektromagnetische straling afkomstig van onder andere elektrische- en draadloos communicerende apparaten een negatief effect kan hebben op de nachtrust. De straling kan slapeloosheid en in- en doorslaapproblemen veroorzaken doordat zij o.a. van invloed is op de melatonineproductie (2) en de EEG tijdens de slaap.

1 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891061815000599
http://www.beperkdestraling.org/images/stories/Wetenschap/Slaap/Studies_melatonine_gestr.pdf

Bron: Health Bytes