‘Ongelooflijk!’ Eén van de grootste Maya-tombes ooit ontdekt in Belize

(Nine For News | Robin de Boer) Archeologen hebben een meer dan 1000 jaar oude Maya-tombe ontdekt die nieuwe inzichten biedt in de mysterieuze ‘slangendynastie’. In de graftombe zijn onder meer schatten, hiërogliefen en een menselijk lichaam aangetroffen, zo schrijft The Guardian.

De ontdekking is gedaan in Xunantunich, een oude Mayastad in Belize die rond het jaar 750 na Christus werd verlaten. De stad bestaat uit zes pleinen met 25 tempels en paleizen. Het gaat om één van de grootste koninklijke graftombes die ooit is ontdekt.

“Het lijkt erop dat de tempel bewust is gebouwd voor de tombe,” vertelde archeoloog Jamie Awe aan The Guardian. “Enkele uitzonderingen daargelaten, is dit erg ongewoon.”

 

Nog nooit

Het lichaam is atletisch en ‘erg gespierd’. Het behoorde volgens de archeologen toe aan een man van 20 tot 30 jaar oud. Ze troffen ook keramisiche vazen, messen van vulkanisch glas en botten van herten en jaguars aan.

Deze tombe is extra speciaal omdat het één van de grootste Maya-tombes is die ooit is gevonden in Belize. De tombe is 4,5 meter lang en 2,4 meter breed. “Het bijzondere aan de ontdekking van deze tombe is dat we weten dat archeologen al sinds de jaren 1890 aan het werk zijn in Xunantunich,” zei Awe.

“Ze verrichten er dus al meer dan een eeuw opgravingen, maar er is nog nooit een tombe gevonden,” vervolgde hij. “Deze tombe is opvallend omdat het één van de grootste grafkamers is die we ooit hebben gevonden.”

 

Slangenkop

De hiërogliefen in de tombe verwijzen naar de zogeheten slangendynastie, een familie die zo’n 1300 jaar geleden over het Mayarijk heerste en een slangenkop gebruikte als symbool. De archeologen hopen dat de hiërogliefen meer informatie zullen geven over de slangendynastie, de geschiedenis van de koninklijke familie en mogelijk de val van het gehele Mayarijk.

Bron: Nine For News

Translate »