Thailand’s taxi’s worden groen met mini-tuintjes op autodaken
(Global Heart | Esther Haasnoot) Thailand gebruikt een vloot van stilstaande taxi’s om voedsel te verbouwen voor chauffeurs en exploitanten die door pandemie zonder werk zitten.
Taxi’s uit Thailand krijgen nieuw leven als mini-tuintjes
We hebben al over verschillende bijzondere initiatieven geschreven. Hoe mensen door veerkracht en vindingrijkheid uitdagingen te boven komen, en de omstandigheden weten te verbeteren. Vandaag delen we een verhaal over daktuinen, maar niet het soort dat je zou verwachten.
Taxibedrijven in Thailand geven een nieuwe betekenis aan de term “daktuin” door de daken van hun voertuigen te transformeren in mini-tuintjes. Een massakerkhof voor de flamboyant gekleurde taxi’s van Bangkok die door het coronavirus inactief en in verval zijn geraakt, komt tot leven met mini-moestuintjes en kikkervijvers die zijn aangelegd om de werkloze chauffeurs te helpen voeden.
Daad van protest en een manier om personeel te voeden
Op een openluchtparking in het westen van de Thaise hoofdstad staan enorme rijen met roze en oranje taxi’s. Op de daken en uit de motorkappen van de taxi’s ontspruiten groene scheuten, gevoed door de moessonregens.
Kleine groenbruine kikkertjes kwaken in de tropische hitte in geïmproviseerde vijvertjes gemaakt van oude autobanden, verscholen tussen de ongeveer 200 verlaten auto’s. Het terrein is eigendom van Ratchapruk Taxi Garage, die de meeste van haar chauffeurs Bangkok heeft zien verlaten voor hun thuisdorpen omdat de inkomsten zijn opgedroogd als gevolg van de lockdown beperkingen.
“De groentetuin is zowel een daad van protest als een manier om mijn personeel te voeden in deze moeilijke tijd.”
Werknemers van de Ratchapruk en Bovorn Taxi coöperaties verzamelden hun ongebruikte voertuigen op een lokale parkeerplaats. En spanden zwarte plastic vuilniszakken over bamboe frames, bovenop de auto’s, om kleine verhoogde percelen te maken. Hierop staan nu een verscheidenheid van gewassen.
De tomaten, aubergines, pepers, komkommers, snijbonen, courgettes en basilicum die op de auto’s worden gekweekt – samen met de kikkers – zullen helpen om de werkloze chauffeurs en werknemers te voeden. En als de oogst goed is, zijn ze van plan om het overschot op de plaatselijke markten te verkopen.
Het initiatief voor stadstuinieren is bedoeld om de aandacht te vestigen op de benarde situatie van taxichauffeurs en taxibedrijven die zwaar getroffen zijn door de maatregelen om het coronavirus tegen te houden.
“Thailand heeft vele jaren politieke onrust gekend, en een grote overstroming in 2011, maar de zaken gingen nooit zo slecht.”
Financiële problemen taxichauffeurs
Het aantal toeristen, die normaal gesproken een steunpilaar van de taxihandel in Bangkok zijn, is gedaald tot bijna nul als gevolg van de draconische coronamaatregelen.
Slechts 500 van de 3.000 wagenparken van de twee coöperaties zijn momenteel in bedrijf. Veel chauffeurs hebben hun voertuigen moeten inleveren. In een poging om het probleem onder de aandacht te brengen en nutteloze voertuigen een nuttige bestemming te geven, werd het idee voor auto-tuinen geboren.
De Ratchapruk en Bovorn Taxi coöperaties hebben nu nog maar 500 auto’s in de straten van Bangkok die rijden, terwijl 2.500 stilstaan op een aantal locaties in de stad, volgens Thapakorn Assawalertkul, de directeur van één van de taxibedrijven.
“Het telen van groenten op de daken zal de taxi’s niet beschadigen, aangezien de meeste al onherstelbaar zijn beschadigd. De motoren zijn kapot, de banden zijn lek. Er is niets meer aan te doen”
Omdat het tot voor kort doodstil was op de straten van de hoofdstad, was er te veel concurrentie voor te lage tarieven, waardoor het inkomen van de chauffeurs is gedaald. Velen kunnen zich nu de dagelijkse betalingen voor de voertuigen niet meer veroorloven, zelfs niet nadat de heffing gehalveerd werd tot 300 baht ($9,09), vertelde Thapakorn. Dus zijn ze weggelopen, de auto’s achterlatend in lange, stilstaande rijen.
Werkloze taxichauffeurs maken tuinen
“Dit is onze laatste optie, veel van de voertuigen hebben nog grote leningen uitstaan.”
De situatie vanwege COVID-19 heeft de taxibedrijven in financieel gevaar gebracht. Omdat zij worstelen om de leningen voor de aankoop van hun wagenpark terug te betalen. De coöperaties Ratchapruk en Bovorn hebben ongeveer 2 miljard baht (60,8 miljoen dollar) aan schulden. De regering heeft tot nu toe geen directe financiële steun aangeboden.
De groentetuin is zowel een daad van protest als een manier om personeel te voeden in deze moeilijke tijd. Ze hopen dat de mensen na het gebruik van de groenten voor eigen gebruik, het overgebleven voedsel op lokale markten kunnen verkopen.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Toeristen in Spanje kunnen binnenkort beoordelen hoe hotels hun personeel behandelen