Indiase meisjesbeweging vecht tegen kindhuwelijken

(Global Heart | Esther Haasnoot) Priyanka Baira leidt de Rajasthan Rising beweging om een einde te maken aan kindhuwelijken in India.

Priyanka Baira start beweging om een einde te maken aan kindhuwelijken

Toen Priyanka Bairwa 17 was, weigerde ze een uithuwelijking. In plaats daarvan begon ze Rajasthan Rising om duizenden anderen te helpen en op te roepen tot gratis onderwijs.

Priyanka Bairwa had een van deze meisjes kunnen zijn. Toen ze 15 was, ging haar familie op zoek naar een echtgenoot voor haar. De pandemie versnelde dit proces alleen maar omdat scholen gesloten waren en werk schaars was. In oktober 2020, toen Bairwa net 17 was, vonden haar ouders een jongen voor haar om mee te trouwen uit hun dorp Ramathra in het district Karauli, Rajasthan.

Door de pandemie lopen meisjes een verhoogd risico om uitgehuwelijkt te worden

De nu 18-jarige Bairwa wilde er niets van weten. “Tijdens de pandemie wilde elke familie in het dorp graag hun meisjes uithuwelijken. Je hoefde minder mensen uit te nodigen, er waren minder kosten,”zegt Bairwa. “Maar ik weigerde mee te doen aan een kindhuwelijk. Er was een grote tegenreactie – voortdurende gevechten. Uiteindelijk dreigde ik weg te lopen. Uit angst dat ik iets drastisch zou doen, belde mijn familie het huwelijk af. Mijn moeder overtuigde hen om mij te laten studeren en ik ging naar een universiteit.”

Door de pandemie lopen miljoenen meisjes een verhoogd risico om te worden uitgehuwelijkt en nooit meer naar school te gaan. Childline India meldde een toename van 17% in kindhuwelijken in juni en juli vorig jaar toen de lockdown werd versoepeld.

Rajasthan Rising komt op voor vrouwenrechten

Bairwa is Dalit, wat beschouwd wordt als de laagste kaste in India, dus haar streven naar onderwijs in plaats van een geschikte echtgenoot gaat tegen de gangbare trend in. Maar daar liet ze het niet bij. Bairwa startte Rajasthan Rising, een beweging in de dorpen van Karauli van jonge vrouwen en meisjes die vechten voor hun recht op gratis onderwijs, studiebeurzen voor hoger onderwijs, en vrijheid van kindhuwelijken, kinderarbeid, en kaste- en genderdiscriminatie.

Ze begon met 10 vriendinnen. “We begonnen andere dorpen te bezoeken en hielden, met de hulp van plaatselijke activisten, bijeenkomsten, waarbij we meer meisjes verzamelden en hen bewust maakten van hun grondwettelijke rechten. Dorpoudsten waren vaak op hun hoede, velen lieten ons niet binnen. Maar we bleven terugkomen; al snel hadden we 100 meisjes in de groep.”

In de daaropvolgende maanden groeide hun aantal tot meer dan 1.200 en in maart van dit jaar werd het een formele alliantie die zich verder over de deelstaat verspreidde. Ze leerden laptops en internet te gebruiken en namen contact op met onderwijsambtenaren, politieke leiders en ministers om vergaderingen te beleggen waar ze hun doel presenteerden.

“We zijn er van overtuigd dat we gehoord zullen worden”

De meisjes gingen met Rajasthan Rising de straat op. Ze schilderden slogans op muren en riepen op tot gratis onderwijs voor meisjes en tegen kindhuwelijken. Ze schreven over discriminatie en e-mailden de premier van Rajasthan, Ashok Gehlot, die hen een aanmoedigingsbrief stuurde. “Veel dorpelingen noemden ons gek. Maar we hadden een duidelijk doel: kwetsbare meisjes in alle 33 districten van de deelstaat bereiken en verandering op lange termijn eisen”, zegt Bairwa. 

“Onze eisen zijn vrij basaal, dus we zijn ervan overtuigd dat we gehoord zullen worden. Het is duidelijk dat als het onderwijs volledig gratis wordt, we vroegtijdige schoolverlating kunnen voorkomen en daarmee ook kindhuwelijken,” zegt Najiya Saleem, 19, een Rajasthan Rising-leider uit Alwar, wier zus vroegtijdig is getrouwd.

Abhishek Bairwa, het dorpshoofd van Salempur, is een van degenen die de campagne steunen. “Hun eisen zijn belangrijk voor elk huis in ons dorp, dat tot de meest achtergebleven dorpen in de regio behoort. Als meisjes zich meer bewust worden van hun rechten, worden hun families dat ook. Ik hoop dat het een nationale beweging wordt,” zegt hij.

De groep heeft al bij verschillende kindhuwelijken ingegrepen en heeft in maart hun eerste bijeenkomst op deelstaatniveau bijgewoond in Jaipur, waar ze hebben gesproken over het doorbreken van genderbarrières en het beïnvloeden van blijvende veranderingen.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Schotland wordt het eerste land dat tampons en maandverband gratis ter beschikking stelt

Gendergelijkheid in India: wat werkt en wat niet

Translate »