Global ProjectInspiratieMensheidNatuur & DierenWonen

Wanderbaumallee Stuttgart: een wandelend bomenpark voor straten waar geen bomen staan.

(Bright Vibes | Jan Tonnis) Bomen met zitjes dwalen door de wijken van Stuttgart om een paar weken lang saaie buurten te transformeren in groene oases. Wanderbaumallee maakt een krachtig statement over de behoefte aan meer groen en moedigt de lokale bevolking aan om zich in te zetten voor de verandering van hun omgeving.

Een rondtrekkend bos in Stuttgart

Het team achter Stuttgart’s Wanderbaumallee meent dat het de kwaliteit van een bezoek aan de openbare ruimte verbetert. Verschillende bomen en zitjes worden gebruikt om groen op straat te brengen en om ontmoetingsplekken in de buurt te creëren en om te ontspannen.

De bomen zijn gemonteerd op verplaatsbare vlonders die, aangekomen op hun lokatie, dienen als banken voor de bewoners.

Mobiel bos. Vooral sierappel, zure kers, krentenboompjes, meelbes, kweepeer, ruwe berk, duindoorn en vlier, trokken deze zomer door de wijken van Stuttgart.

Mini-bos. De in totaal tien bomen worden in speciaal voor dit doel ontworpen modules verplaatst, die zowel als plantenbak en als zitplaats dienst kunnen doen.

De Wanderbaumallee trekt sinds 2019 door Stuttgart

Elke eerste zaterdag van de maand om 14.00 uur is er een boomwandeling naar een nieuw deel van Stuttgart. Als onderdeel van de wandelingen worden er lokale activiteiten gepland in samenwerking met lokale partners.

Wanderbaumallee

Het heroveren van de openbare ruimte. Samen met de wijken uit 2020 en vele supporters hebben de organisatoren dit jaar tijdelijk meer dan 250m² publieke ruimte gecreëerd.

Voor het seizoensafscheid van de “wandelbomen” op 3 oktober gingen de organisatoren nog een stapje verder: 1.000m² kruispunt op de Teckplatz werd een plek voor mensen.

Het seizoen 2020 is voorbij, maar de lokale bevolking kijkt uit naar 2021. Teckplatz, Stuttgart. Bron: Bright Vibes

Een plek om te zitten, voor mens en bij. De bomen fungeren niet alleen als plek waar de bewoners kunnen uit rusten of samen kunnen komen , ook de lokale insecten genieten van deze tijdelijke groene oase.

De 10 bomen hebben sinds 3 oktober een plek om te wortelen.

Aan het einde van het seizoen hebben de organisatoren samen met de boomsponsors op verschillende plaatsen in Stuttgart de ’wandelbomen’ geplant. Bron: Bright Vibes

Wanderbaumallee biedt de inwoners van Stuttgart niet alleen groen aan, maar wijst ook op het gebrek aan verandering. Wanderbaumallee is ontstaan uit frustratie over het proces van het stadsbestuur om richtlijnen en beleid te creëren, die het haar burgers mogelijk maakt deel te nemen aan stedenbouw, stadsplanning en vergroening. Bron: Bright Vibes

Zeggenschap

Dit is wat Wanderbaumallee benadrukt. Een klein, groen bomenleger dwingt de stad om haar regelgeving te heroverwegen en meer zeggenschap te geven aan de bewoners.

De visie en het werk van Wanderbaumallee is overgenomen in soortgelijke initiatieven in andere steden, zoals in Keulen. Om anderen te helpen bij hun vergroenende activisme, heeft Wanderbaumallee een open-source bron ontwikkeld voor het bouwen van soortgelijke Wanderbaumallees. Dus, neem contact op met Wanderbaumallee om een groene revolutie in jouw eigen stad te beginnen.

Wanderbaumallee Stuttgart 2019

De Wanderbaumallee verbetert de kwaliteit van het bezoek aan de openbare ruimte in Stuttgart. Verschillende bomen en zitjes worden gebruikt om groen op straat te brengen en om ontmoetingsplekken in de buurt te creëren. De video, die is gemaakt als onderdeel van een onderwijswerkstuk, documenteert het werk van de activisten in 2019.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Wat gebeurt er als je alle bomen in een stad kapt?

Inheemse leider uit Ecuador wint de Goldman-milieuprijs