Recept | Hoe bereid je tofu?

(Earth Matters) Heb jij wel eens in de supermarkt gestaan met een blok tofu in je handen en dat je dan dacht: “wat moet ik hier nou in vredesnaam mee?” Ja? Klinkt bekend. Toen wij net begonnen met vega(n) eten, hadden wij nog nooit zelf tofu gekocht of bereid, dus we hadden eigenlijk ook geen idee wat we ermee aan moesten.

Inmiddels maken we de lekkerste gerechten met deze handige vleesvervanger en hopen we je een beetje op weg te mogen helpen. In dit artikel staat de vraag ‘hoe bereid je tofu?’ centraal en delen we onze favoriete tofurecepten met je.

Tofu (ook wel tahoe genoemd) is een eiwitrijk product van sojabonen. Tofu wordt gemaakt van sojamelk met plantaardig stremsel (dit werkt hetzelfde als kaas). Tofu heeft geen echte smaak – die moet je er zelf aan geven door een marinade. En dat maakt tofu tot zo’n handig product, want je kunt er alle kanten mee op!

Er zijn veel verschillende soorten tofu. In Nederlandse supermarkten en biowinkels kom je vooral stevige (firm) en zijde (silken) tofu tegen. Links zie je silken tofu, rechts firm tofu. Als er niks op de verpakking staat, kun je ervan uitgaan dat het om firm tofu gaat. Deze tofu is erg geschikt om te marineren, bakken, grillen en te verwerken in curry’s en andere Aziatische gerechten.

De firm tofu vind je in de koeling bij de vleesvervangers. De silken tofu is meer geschikt voor romige sauzen. Silken tofu vind je in de koeling bij de biowinkel, toko en grotere supermarkten. Doordat de silken tofu niet altijd gekoeld hoeft te zijn, vind je hem ook bij de Aziatische producten in de grotere supermarkt. Misschien ben je ook weleens gerookte tofu tegen gekomen? Dit is altijd gemarineerd en bereid. Snijd het in kleine stukjes en serveer met noodles of snijd er dunne plakken van en eet het als broodbeleg.

Één van de eerste stappen in een recept met tofu is dat de tofu meestal moet worden ‘uitgelekt’. Door dit te doen wordt de tofu droger en neemt het de marinade beter op. Je hebt hiervoor speciale apparaten zoals de tofuxpress maar die heb je eigenlijk nergens voor nodig. Wikkel de tofu in een theedoek, stapel er wat boeken op en laat minimaal 15 minuten zo staan. Hierna kan je de tofu makkelijk snijden en marineren. Let op: doe dit alleen met de stevige tofu. De silken tofu is hier niet geschikt voor.

Een manier om je tofu steviger te krijgen, is om het eerst in te vriezen. Snijd de tofu in plakken, leg in de vriezer en haal het eruit als je het nodig hebt. Laat het dan nog even uitlekken in de theedoek. Na deze stappen neemt de tofu nog beter de marinade op en krijg je krokantere tofu na het bakken.

Je kan ook zelf tofu maken. Wij hebben dit zelf nog nooit geprobeerd. De simpelste manier die we zijn tegengekomen vind je hier.


Gebakken tofu

Dit is één van mijn lievelingsmanieren om tofu klaar te maken!

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 1 blok stevige tofu
  • 3 eetlepels sojasaus
  • anderhalve eetlepel rijststroop of agave
  • 1 eetlepel sesamolie of olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • klein stukje verse gember, fijn gesneden
  • verse peper
  • gekookte rijst
  • komkommer
  • sesamzaadjes
  • hot sauce

Wat ga je doen?

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pers het meeste vocht uit het blok tofu. Mix ondertussen de andere ingrediënten goed door in een kom.
  3. Schenk de marinade in een klein laag bakblik. Snijd de tofu 2x in de lengte en 3x in de breedte. Je hebt dan 9 stukjes. Leg de plakjes in het bakblik.
  4. Laat dit 10 minuten staan, draai ze dan om en laat nog eens 10 minuten staan.
  5. Doe het bakblik (inclusief marinade) voor 30-40 minuten in de oven. Let goed op dat de marinade niet aanbrandt.
  6. Haal de tofu uit de bakvorm en serveer met rijst, komkommer, sesamzaadjes en evt. wat hot sauce.

Tofu Scramble

Wist je dat je scrambled eggs kan namaken met tofu? Echt een heel grote aanrader!

Wat heb je nodig?

  • 1 blok stevige tofu
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel currypoeder
  • snuf zeezout & peper
  • 1/2 rode paprika, in kleine stukjes

Wat ga je doen?

  1. Laat het blok tofu op bovenstaande manier uitlekken.
  2. Verhit een koekenpan op het vuur. Verkruimel het blok tofu in de pan.
  3. Bak de tofu 2-3 minuutjes totdat de tofu helemaal ‘droog’ is.
  4. Voeg alle andere ingrediënten toe, mix en bak dit nog 3-4 minuten. Maak grotere stukjes tofu nog wat kleiner met een spatel.
  5. Serveer met wat brood en/of groenten.

Chocoladepudding met sinaasappel

Mmm… had je ooit gedacht dat je met tofu een lekkere pudding zou kunnen maken?

Wat heb je nodig?

  • 1 pakje zijden (silken) tofu
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 4 eetlepels maple syrup of ander zoetmiddel
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje zeezout
  • 1/2 eetlepel amandelboter (optioneel)

Wat ga je doen?

  1. Doe alle ingrediënten in een sterke blender of keukenmachine.
  2. Voeg eventueel nog een scheutje plantaardige drink toe als het te dik blijft.
  3. Serveer de chocoladepudding met amandeschaafsel en partjes mandarijn.

Naast deze drie recepten, zijn ook deze recepten met tofu bij ons favoriet:

Aziatische aardappelschotel
Pinda-gember tofu

Simpele noodles met gerookte tofu

Tofu sandwich
Zoete tofu saté

Bron: Earth Matters


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

11 voedingsmiddelen die veganisten eten

Gezond vegetarisch leven

Translate »