Borrelbrood

(Leukegeit |Billy) Bij een gezellig avondje met vrienden of familie kan een lekker borrelbrood natuurlijk niet ontbreken. Dit recept voor borrelbrood met zongedroogde tomaat en pesto is heerlijk om te serveren als borrelhapje.

Zelf brood bakken

Van wat bloem, gist, water en wat zout een lekker, luchtig brood maken – dat is me tot op heden niet vaak gelukt. Een tijd geleden maakte ik dit broodrecept van Véronique en ik moet zeggen dat dit recept me erg goed afging. Het deeg was nog steeds vrij machtig en zwaar, maar voor mijn doen was het wel een succes te noemen.

Dit kleine succes heeft me geïnspireerd om weer eens aan de slag te gaan met een nieuw broodrecept. Dit keer heb ik wel iets heel feestelijks gemaakt – borrelbrood voor bij de borrel, bij het ontbijt op zondagochtend of gewoon lekker voor bij de thee. Net waar jij zin in hebt.

borrelbrood

Dit recept is erg goed gelukt. Het deeg heeft goed kunnen rijzen, waardoor het lekker luchtig is geworden. Het is een heerlijk borrelbrood geworden met rode pesto en stukjes zongedroogde tomaat.

Ingrediënten voor dit borrelbrood:

Voorbereiding: 10-15 minuten
Rijzen: 2x 1 uur
Oventijd: 30 minuten

 • 250 gram bloem
 • 7 gram zout
 • 25 ml olijfolie
 • 3,5 gram gist (half zakje)
 • 140 ml lauwwarm water
 • 75 ml rode pesto – zoek een plantaardige variant als je een vegan borrelbrood wilt maken
 • 30 gram zongedroogde tomaten

Bereidingswijze:

 1. Meng in een grote kom de bloem, gist, olijfolie, zout en het water door elkaar en kneed dit tot een mooi deeg – het deeg moet wat elastisch worden. Voor het beste resultaat: voeg beetje bij beetje het lauwwarme water toe aan het deeg. Kneed het deeg goed door, zodat het deeg echt elastisch wordt.
 2. Maak van het deeg een bal en leg de bal terug in de grote kom. Dek het af met een vochtige doek en zet de kom op een warme plek. Laat het deeg op deze warme plek een uur rijzen.
 3. Snijd de zongedroogde tomaat in dunne reepjes.
 4. Trek na een uur een beetje aan het deeg, waardoor het meer een lange, dunne lap wordt en verdeel de rode pesto en de reepjes zongedroogde tomaat over het deeg. Vouw de lap deeg over de lengte één keer dicht.
 5. Stop het deeg in de kom en dek het weer af met de vochtige doek. Zet de kom terug op de warme plek en laat het deeg nogmaals een uur rijzen.
 6. Bak het borrelbrood vervolgens in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius af in ongeveer 30 minuten – zodra het brood er goudbruin uitziet, is het klaar.

 

Het is mij echt meegevallen hoe eenvoudig het is om dit lekkere borrelbrood te maken. Hopelijk inspireert het je om dit borrelbrood te serveren op je eerstvolgende feest, borrel of verjaardag. Of als er gezellig visite langskomt. Kan natuurlijk allemaal.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Brood bakken zonder te kneden

Waarom zuurdesembrood een van de gezondste broodsoorten is

Translate »