Brood bakken zonder te kneden

(Leukegeit | Veronique) Brood bakken waar je nauwelijks tijd en energie in hoeft te steken. Dat was het doel – en is gelukt. Bekijk het stap voor stap recept om brood te bakken.

Brood bakken met weinig gist

Dit recept om brood te bakken bevat weinig gist en heeft een dag nodig om te rijzen. Op deze manier krijgen wilde gisten en melkzuurbacteriën alle kans om zich te ontwikkelen. Door dit fermentatieproces ontstaat natuurdesem. Toch is dit geen zuur brood. Door het langere rijzen van het brood vindt als het ware een voorverteringsproces plaats, dat het brood veel lichter verteerbaar maakt en tot een dag of drie houdbaar.

Bij het bakken van dit brood hoef je van tevoren niet te kneden. Dit recept is zonder broodverbetermiddelen – alleen water, meel, gist en zout. En is erg goedkoop om te maken. Exclusief elektra al vanaf 25 cent voor een groot brood. Maar zelfs een biologisch meergranenbrood kost inclusief elektra maar een kwart van de winkelprijs.

Basisrecept voor witbrood

Dit recept is voor een witbrood. Je kunt tot maximaal de helft vervangen door volkorenmeel of andere meelsoorten zoals rogge of spelt. Gebruik je componenten in het deeg waar helemaal geen gluten in zitten zoals havermeel of boekweitmeel of zaden of pitten dan daarvan niet meer dan 50 gram gebruiken. Hoe meer volkoren hoe compacter je brood.

Je kunt eventueel één of twee theelepels suiker of honing en een of twee theelepels appelazijn of wijnazijn toevoegen, dat maakt het volkorenbrood minder compact.

BELANGRIJK: gebruik een zakje gedroogde gist die niet weken open heeft gestaan en die niet over de datum is. Test daarnaast of je oven daadwerkelijk minimaal 225 graden haalt. Bij temperaturen eronder is een goed resultaat niet te bereiken.

Totale bereidingsduur: zo’n 5 minuten – rijstijden en baktijd uiteraard niet meegerekend.

Brood bakken voorbereiden – dag 1

Zet alle benodigdheden klaar. Dit heb je allemaal nodig om brood te bakken:

 • 1 theelepel gedroogde gist (of gebruik ca. 50 gram zuurdesemstarter)
 • 600 gram bloem
 • 1 theelepel grof zeezout
 • 400 ml kraanwater op kamertemperatuur
 • optioneel: verschillende zaden
 • grote kom met deksel (of plastic folie)
 • deeghaak of pollepel met gat

Van de hoeveelheid deeg die we gaan maken, kun je twee kleine broden bakken van ca. 450 gram of één groot brood van zo’n 900 gram. Als je een klein huishouden hebt, gebruik dan de helft van het deeg en zet de rest afgesloten in de koelkast en gebruik dat binnen een week.


Voorbereiding:

 1. Doe de bloem in de kom, voeg een flinke theelepel grof zeezout toe en een afgestreken theelepel gist. Roer dat even door met de deeghaak of pollepel.
 2. Giet het water bij het bloemmengsel en roer tot de bloem is opgenomen en het een plukkerig deeg is (dat duurt maximaal een halve minuut).
 3. Dek de kom af met folie (laat een minuscuul kiertje open, zodat het koolzuurgas weg kan).
 4. Zet weg op kamertemperatuur of wat koeler (koeler geeft een betere smaak) voor 18 uur. Er is een marge van 12 tot 24 uur, dus veel flexibiliteit wanneer je kan bakken.

Wil je het brood eerder bakken? Zet het deeg dan warmer weg.
Wil je het brood later bakken? Zet het deeg dan koeler weg of zet de kom na zes uur in de koelkast waar je het kunt bewaren voor maximaal 7 dagen.

brood bakken

Dag 2 – het brood bakken

 1. Deze beschrijving is voor een klein broodje – gebruik hiervoor de helft van het deeg. De andere helft kun je terugzetten in de koelkast en binnen een week een tweede brood bakken. Wil je één groot brood bakken van al het deeg? Voeg in de laatste fase 5 tot 10 minuten extra aan de baktijd toe.
 2. Zet alle benodigdheden klaar: een gietijzeren pan met deksel en vuurvaste knop (de pan moet 250 graden aan kunnen), schone kom, bakpapier, spatel, kwastje, zaden, deegschraper en een grote plastic zak.
 3. Bekleed de mengkom met opgefrommeld bakpapier en strooi er wat zaden in. Bestrooi het werkblad met bloem en haal het deeg met de spatel uit de kom. Laat zo veel mogelijk lucht in het deeg zitten.
 4. Bestrooi het deeg licht met bloem en vouw het deeg voorzichtig een aantal keren naar binnen. Deel het deeg doormidden en doe de ene helft terug in de kom en in de koeling.
 5. Trek het deeg voorzichtig uit tot een rechthoekige lap. Vouw het deeg twee keer in de lengte en één keer in de breedte. Pak dan het deeg op, met de vouw naar beneden. Trek een aantal keren met je handen het deeg naar beneden terwijl je de deegbal in je handen ronddraait. De bedoeling is dat er op de bovenkant spanning komt.
 6. Leg de deegbal in de kom met de nette kant boven. Bestrijk de bovenkant met wat water en strooi er een handje zaden of pitten over. Doe de kom in een grote plastic zak en laat het brood op kamertemperatuur één uur rijzen.
 7. Verwarm de oven en de gietijzeren pan voor op 250 graden. Bestuif het brood met wat meel en snijd het in en laat het met papier en al voorzichtig in de gloeiend hete pan zakken. Doe de deksel op de pan en bak het brood met deksel in de pan af in 30 minuten. Het brood zal in de oven nog een heel stuk rijzen dus geen zorg als het van tevoren nog niet dubbel zo groot is.
 8. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en laat het brood nog 10-15 minuten zonder deksel bakken. Haal het brood hierna uit de pan en laat het een uur afkoelen op een rooster.

Tip: Wil je er zeker van zijn dat het brood gaar is, gebruik dan een vleesthermometer. Als het brood niet heter van binnen is dan 90 graden, laat het dan nog 5 minuten extra in de oven staan. Ideaal is ongeveer 93 graden.

Je kunt dit brood ook bakken in een licht ingevette broodbakvorm. Voor een standaard vorm heb je het hele recept nodig. In dat geval laat je het brood rijzen in de bakvorm en zet deze in een voorverwarmde oven van 225 graden in 35-50 minuten (verschilt per oven).

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in: 

Waarom zuurdesembrood een van de gezondste broodsoorten is

Gezond bananenbrood

Translate »