Deze vitamines helpen tegen stress

(soChicken | Jelle Hermus) Als je gestresst bent verbruikt je lichaam in hoog tempo veel goede stoffen waaronder vitamines. De vitamines tegen stress moeten worden aangevuld. De volgende vitamines heeft je lichaam nodig als je gestresst bent!

Je lichaam heeft vitamines nodig

Om goed te kunnen functioneren heeft je lichaam verschillende vitaminen en mineralen nodig. Deze vitamines zorgen dat processen in je lichaam gesmeerd lopen en ze houden je afweersysteem op peil. Je krijgt vitamines voornamelijk binnen via voeding en drank, maar je kunt ook vitamines binnenkrijgen via zonlicht of cremes.

Als je lichaam gespannen en gestresst is wordt er extra veel van gevraagd. Je lichaam is dan constant in een natuurlijke staat van ‘vluchten of vechten’, en dit kost veel energie en vitamines. Je lijf verbruikt in een stressvolle periode van allerlei goede stoffen nét een beetje meer. De juiste vitamines helpen je een handje om de juiste hoeveelheid vitamines binnen te krijgen. Help je lichaam een tijdje in deze stressvolle periode.

Vitamines die stressverlagend werken

De volgende vitamines kan je lichaam extra gebruiken bij stress:

  • Vitamine B1 – deze vitamine vind je onder andere in vlees en graanproducten zoals volkorenbrood.
  • Vitamine B2 – je vindt vitamine B2 veel in groente, fruit, graanproducten, melkproducten en vlees.
  • Vitamine B6 – deze vitamine is onder andere te vinden in bruin brood, aardappelen en banaan.
  • Vitamine C – een bekende vitamine en te vinden in fruit, voornamelijk in citrusvruchten, aardappelen en groente.

Eet voldoende vitamines tegen stress

B-vitamines ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en daardoor ook het prestatievermogen. Vitamine C vermindert het negatieve effect van stress op het immuunsysteem.

Wanneer je gestresst bent heeft je lichaam vaak behoefte aan allerlei ongezonde dingen. Je wilt pizza, chips, roze koeken en lekkere frituursnacks. Geef hier niet aan toe.

Juist in periodes van stress is het ontzettend belangrijk dat je gezond blijft eten om de situatie niet te verergeren. Zoals aangegeven heeft een gestresst lichaam gezonde voeding met voldoende vitamines nodig, anders verzwakt het en wordt de stress teveel.

Vitamines tegen stress – waar haal je ze vandaan?

De vitamines in vitamine pillen zijn dezelfde als die in groenten. Ze zijn niet beter of slechter. Wel kan het zijn dat je lichaam reageert op grote hoeveelheden vitaminen. Bovendien is pot- en diepvriesgroente (bijna) net zo rijk aan vitamines als verse groente.

Zorg dus dat je altijd wat groente achter de hand hebt voor drukke periodes. Haal gewoon wat diepvriesgroente in huis. Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor lekkere verse groente.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

17 voedingsmiddelen die helpen tegen suikerverslaving

Eten geeft energie: 6 eetgewoonten om je fit te voelen!

Translate »