Gezonde appelmuffins
(Leukegeit | Billy) Deze gezonde appelmuffins zijn erg lekker en de perfecte snacks voor tussendoor. Voorzien van de nodige appel en wat maple syrup om er een heuse traktatie van te maken.
Een appel eten
“An apple a day, keeps the doctor away.” Een bekende uitspraak die ik vroeger op school heb geleerd. En hoewel er waarschijnlijk veel waarheid in zit, is een appel niet mijn meest favoriete stuk fruit om te eten.
Geef mij liever maar een kiwi, sinaasappel of een handje blauwe bessen of aardbeien en je maakt me er een stuk blijer mee.
Toch blijft lekker baksel waar appel in is verwerkt wel één van mijn favoriete baksels. De appel behoudt zijn knapperigheid en is lekker zoet.
Of natuurlijk voor dit recept van gezonde appelmuffins. Hieronder deel ik het recept voor deze lekkere appelmuffins. En omdat de appel al voor de nodige zoetigheid zorgt, heb ik verder enkel wat maple syrup toegevoegd om de muffins nog nét iets zoeter te maken.
Ingrediënten voor 12 muffins
Bakvorm: 12 muffinvormen (of met 6 muffins – bak de muffins dan in twee keer af)
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Afkoeltijd: net zolang je eigen geduld is (gemiddeld een half uur)
Het recept voor deze gezonde appelmuffins is erg lekker en gezond. Zodra de muffins de oven ingaan, zal zich een heerlijke geur verspreiden door de keuken. De voorbereidingen kosten je al met al zo’n 15 minuten en de muffins gaan voor ongeveer twintig minuten in de oven.
- 125 gram bloem
- 125 gram fijne havermout
- 1,5 theelepel bakpoeder
- halve theelepel baking soda
- halve theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- rasp van 1,5 appel
- 1 middelgrote appel in kleine blokjes gesneden
- 80 ml zonnebloemolie
- 50 ml maple syrup
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 6 eetlepels water
- 200 ml (plantaardige) yoghurt
- 125 ml appelmoes
Bereidingswijze:
- Meng de gebroken lijnzaad met de 6 eetlepels water en zet apart om later te gebruiken.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en vet de muffinvormen in met wat olie of boter.
- Maal in een keukenmachine de havermout zo fijn mogelijk.
- Meng in een grote kom de bloem, havermout, bakpoeder, baking soda, zout en kaneel met een garde goed door elkaar. Voeg de geraspte en blokjes appel toe en roer door elkaar.
- Meng in een grote kom de zonnebloemolie en maple syrup door elkaar. Voeg de plantaardige yoghurt en appelmoes toe en meng goed door elkaar.
- Giet de natte ingrediënten, samen met het mengsel van lijnzaad, bij de droge ingrediënten en meng met een spatel door elkaar. Het beslag voor deze gezonde appelmuffins zal dik zijn, dit hoort zo.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 muffinvormen (of bak ze in twee keer af, zoals ik heb gedaan). Bak de appelmuffins af in 20 minuten. De muffins zijn klaar als de bovenkant licht goudbruin van kleur is. Ben je er niet helemaal zeker van? Prik dan met een satéprikker in een muffin en check of deze er schoon uitkomt.
- Laat de gezonde appelmuffins in de vorm op een rek afkoelen. Wacht tot de muffins enigszins zijn afgekoeld, dan zijn ze het lekkerst.
Dit recept voor gezonde appelmuffins zijn een feestje om te eten. Trakteer jezelf op een muffin – hij is lichtzoet, zuur en luchtig geworden.
De appelmuffins lenen zich er prima voor om in te vriezen of om direct op te eten. Net waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: