Havermouttaart met noten | Ontbijt voor meerdere dagen

(Earth Matters) Havermouttaart. Het kon niet uitblijven natuurlijk. Na de havermoutpap, havermoutkoekjes, gehaktballen met havermout, overnight oats en ga zo maar door, nu ook de havermouttaart. Maar niet zo maar een taart. Het is een ontbijttaart die je maakt voor meerdere dagen. Van deze havermouttaart kun je met twee personen ongeveer drie keer ontbijten.

Het maken van de havermouttaart is een fluitje van een cent. Alle ingrediënten in een grote kom, mengen, in een springvorm gieten en afbakken. Je huis gaat er heerlijk van ruiken.

Havermouttaart van havermout

Havermout gebruiken we veel. En niet zonder reden. Havermout is een geweldige bron van belangrijke b-vitaminen, vezels en complexe koolhydraten. De complexe koolhydraten uit havermout worden door onze spijsvertering langzaam afgebroken tot glucose. De glucose komt in ons bloed terecht en kan vervolgens opgenomen worden door de cellen van ons lichaam en gebruikt worden als brandstof. Omdat de koolhydraten complex zijn en de glucose daardoor langzaam afgegeven wordt aan ons bloed, ontstaan er geen heftige schommelingen in de bloedsuikerspiegel. We krijgen hierdoor minder snel weer honger en hebben langer een verzadigd gevoel.

Naast de havermout ook noten en lijnzaad

In dit recept voor havermouttaart gebruiken we een ongezouten rauwe notenmix. Noten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en belangrijke vetten. Net als de lijnzaad trouwens die ook zijn portie omega 3 vetzuren toevoegt aan dit recept. Lijnzaad bevat daarnaast veel vezels en draagt bij aan een goede darmwerking. De grote hoeveelheid vezels zorgen ook voor meer verzadiging, je krijgt minder snel weer honger.

Havermouttaart als ontbijt

En dan het allerbelangrijkste punt van dit recept: Je kunt drie keer ontbijten van deze havermouttaart. Dat betekent dat je in ieder geval twee dagen lang, super snel een heerlijk ontbijt voor je neus hebt staan. Ideaal voor drukke ochtenden. De taart hebben we na het bakken in zes stukken gesneden en bewaard in afgesloten bakjes in de koelkast. We merkten wel dat de taart de derde dag wat droger werd. Maar dit is simpel en snel op te lossen door er een flinke schep kwark of Griekse yoghurt bij te serveren. Smullen maar!

  • Bereidingstijd: 01h 10min
  • Aantal personen: 2

Ingrediënten:

  • Havermout – 400 gram
  • Banaan – 3
  • Ongezouten notenmix – 400 gram
  • Water – 500 ml
  • Gebroken lijnzaad – 40 gram
  • Ei – 3
  • Kaneel – 1 eetlepel
  • Zout – mespuntje

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Prak de banaan met een vork in een grote kom
3. Doe de rest van de ingrediënten er bij en meng door elkaar
4. Laat het 10 minuutjes staan zodat het een stevigere massa wordt
5. Kneed het nog een keer door elkaar en verdeel het in een taartvorm (springvorm)
6. Plaats het in de oven voor 60 minuten

Check tussendoor met een sateprikker of de havermouttaart van binnen droog is. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de taart en kan daardoor iets afwijken. De taart moet van binnen nog een beetje klam zijn. De bovenkant wordt krokant.

Bron: Earth Matters


Je kunt ook interesse hebben in:

Recept | Pompoenbrownies

Hoestsiroop maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »