Goede darmbacteriën kunnen bijwerkingen van chemotherapie pareren

(Global Heart | Esther Haasnoot) Natuurlijk voorkomende darmbacteriën kunnen chemo-gifstoffen in het lichaam opruimen, zo blijkt uit onderzoek.

Goede bacteriën beschermen tegen bijwerkingen kankerbehandelingen

Het behoud van een gezonde darm, ook wel bekend als een gezond microbioom, is van cruciaal belang voor het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Uit onderzoek van de Northwestern University blijkt nu dat specifieke gezonde darmbacteriën de schadelijke bijwerkingen van chemotherapie kunnen pareren en zelfs de zwakkere darmbacteriën beschermen.

Het proces was geïnspireerd op een concept dat bioremediëring wordt genoemd, waarbij microben worden gebruikt om milieuverontreiniging op te ruimen. Deze bevindingen wijzen erop dat het opbouwen van een gezond microbioom vóór de behandeling de resultaten van patiënten na de chemotherapie kan verbeteren. Bovendien belemmert de bacteriële afbraak van de geneesmiddelen niet hun doeltreffendheid bij de behandeling van tumoren.

Bioremediëring in de darmen

“We waren echt geïnspireerd door bioremediëring, waarbij microben worden gebruikt om vervuilde omgevingen schoon te maken. Gewoonlijk is bioremediëring van toepassing op grondwater of bodem, maar hier hebben we het toegepast op de darmen. We weten dat bepaalde bacteriën giftige kankerbehandelingen kunnen afbreken. We vroegen ons af of deze bacteriën, door medicijnen af te breken, de microben om hen heen kunnen beschermen. Onze studie toont aan dat het antwoord ‘ja’ is. Als sommige bacteriën toxines snel genoeg kunnen afbreken, zorgt dat voor een beschermend effect voor de microbiële gemeenschap.” Aldus – Erica Hartmann Assistant Professor of Civil and Environmental Engineering at Northwestern University.

Darmgezondheid verbeteren

Uiteindelijk zou het onderzoek kunnen leiden tot nieuwe voedingssupplementen, probiotica om de darmgezondheid van kankerpatiënten te helpen verbeteren. Omdat aan chemotherapie gerelateerde veranderingen in het microbioom bij kinderen in verband worden gebracht met gezondheidscomplicaties op latere leeftijd – waaronder obesitas, astma en diabetes – is het ontdekken van nieuwe strategieën voor het beschermen van de darmen van bijzonder belang voor pediatrische kankerpatiënten.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Suiker maakt kanker agressiever

Kefir of Kombucha, welke is gezonder?

Translate »